Rekordmånga söker sin familj

Caroline Holmgren, Ylva Löwenborg och Ingela Hermansson har kunnat se att återföreningarna är en viktig förutsättning för att flyktingar ska kunna ska sig ett liv i Luleå.

Caroline Holmgren, Ylva Löwenborg och Ingela Hermansson har kunnat se att återföreningarna är en viktig förutsättning för att flyktingar ska kunna ska sig ett liv i Luleå.

Foto: Kurt Engström

Luleå2008-06-27 06:00
Det viktigaste för människor som flyr är att få återförenas med sin familj. Caroline Holmgrens uppsats i sociologi visar att så länge som familjen är utspridd över världen är det svårt att lära sig ett nytt språk och hitta ett arbete.
I Luleå arbetar Röda korsets beredskapsgrupp med att hjälpa flyktingar att hitta sina familjer och att ansöka om att få ta dem hit.
Förra året kom 64 nya fall till volontärerna i gruppen.
- Det är rekordmånga fall. När flyktingar kommer hit händer det allt oftare att en del av familjen lämnas kvar. Ibland är det barnen, ibland är det de gamla föräldrarna.
Ingela Hermansson arbetar som frivillig och tar emot i Rödas korsets lokaler i Södra hamn varje torsdagskväll.
Caroline Holmgren valde att skriva om vad som händer när man minster sin familj i samband med flykten och vad Röda korset i Luleå gör för att hjälpa till.
- Min uppsats är i sociologi. Uppsatsen är i två delar. Vad som är familj för de som söker sina anhöriga och vad som händer när de går och väntar på sina anhöriga.
Familjen är viktigast
I intervjuerna säger flyktingarna att det viktigaste som hänt är att de har fått återförenas med sina barn, sin familj sedan de kom till Sverige. Och att återföreningen är det som har hjälpt dem att kunna gå vidare och skapa sig ett nytt liv i Luleå.
De anser att kontakten med Röda Korset har betytt mycket. De får tillfälle att berätta sin historia för en person som lyssnar. De kan ställa frågor om det som inte är lätt att förstå, eller att ta in.
- Vi som arbetar med att söka efter anhöriga kan med hjälp av kommunens tolkar lyssna och förstå. Det finns många regler som är helt obegripliga. I Sverige är det bara mamma, pappa och barn under 18 år som räknas som familjemedlemmar. Det innebär att barn över 18 år och gamla föräldrar inte har rätt att komma hit som anhöriga.
Mobiler ger en livlina
Ingela Hermansson säger att något av det viktigaste är att ge respekt och försöka återge värdighet till de som behöver hjälp med att hitta sina anhöriga.
- Många har kontakt genom mobilerna. Men det svåra är att kunna ta sig till svenska ambassader och att fylla i alla blanketter. Vi har hjälp av det internationella Röda korset, UNHCR, FN:s flyktingorganisation och de hemsidor som de har.
Ylva Löwenborg, som är regionchef på Röda korset i Luleå, tillägger att Caroline Holmgrens uppsats visar på hur viktig familjen är för alla dem som flyr. Att återföreningen är helt avgörande för vad som händer när de lever i Sverige.
- Regeringen kräver att alla flyktingar ska kunna försörja sina familjemedlemmar innan de har rätt att ta hit dem. Det kan vara så att återföreningen med familjen är en förutsättning för att en människa på flykt ska klara av att lära sig svenska och kunna försörja sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om