Reichberg tillbaka i Luleå

En gammal kulturchef är tillbaka i stan, i ett nytt kulturhus.- Utformningen, öppenheten med glaset. Det är så oerhört inbjudande, säger Paul Reichberg om vad Luleå har fått sedan han lämnade staden 1981.

Foto:

Luleå2008-10-17 06:00

Han blir inte mindre entusiastisk när han stiger in i huset, in i biblioteket och uppför trapporna.
"Människor för ögonen"
- De som ritat huset har haft människorna för ögonen mera än en självbespegling av sin egen arkitektoniska förträfflighet. Så här bör all arkitektur vara. Luleborna har all anledning att vara stolta över detta hus.
Det var åren 1978-81 som Paul Reichberg, 67, var kulturchef i Luleå kommun. Han kom när Stålverk 80-drömmen fortfarande levde och han intog snabbt huvudrollen på den kulturpolitiska scenen.
- Under min tid skulle vi satsa på ett kulturhus där Domus låg, nuvarande Smedjan. Då skulle kulturhuset också ha plats för teatern. Det projektet försvann liksom många andra.
Det var i slutet av Stålverk 80-ruschen.
- Stålverk 80 skulle frigöra resurser. Kulturen skulle breddas och fördjupas. Jag såg som min främsta uppgift att stödja amatörkulturen och de fria professionella grupperna.
- Men stålverksdrömmen gick i kras och det kom tyvärr att handla mera om nedskärningar och alla planer hamnade i malpåse.
Pensionär
Så Reichberg steg ner från scenen och försvann från Luleå, tillbaka till Uppsala.
- Från 1981 till i år har jag arbetat som lärare på Tollare folkhögskola i Stockholm. Sedan ett par månader tillbaka är jag pensionär.
Som lärare på folkhögskolan inriktade han sig på Europa.
- Sedan 1991 fram till nu har jag varit specialinriktad på EU och problemen som hänger ihop med det. Det har blivit en omfattande kursverksamhet om EU.
Det är också EU som får Paul Reichberg att gör ett återbesök i den gamla hemstaden Luleå, titta närmare på Kulturens hus och en föreställning på Norrbottensteatern.
I dag håller han ett föredrag arrangerat av IOGT-NTO under rubriken "Det är viktigt att känna till EU eftersom EU påverkar vår vardag".
Är du själv EU-anhängare?
- Den frågan svarar jag inte på. Jag vill inte at folk ska ha förutfattade meningar. De får bilda sig en uppfattning efter att ha lyssnat på föredraget.
Grundtanken bakom den Europeiska unionen som ett fredsprojekt ligger dock nära för Paul Reichberg. Han föddes i Åbo under krigsåren och hans fars judiska bakgrund tvingade familjen att fly från Finland.
- Det fanns ett hemligt samarbete mellan den tyska regeringen och finska säkerhetspolisen, som man nu börjat berätta om i Finland. Hade planerna genomförts i full skala hade min pappa inte överlevt och min mamma och jag hade inte kunnat ta oss vidare.
Hemliga vapenbröder
Det är i avhandlingen "Hemliga vapenbröder" vid Helsingfors universitet som den hittills okända organisationen "Einsatzkommando Finnland" avslöjas. Dess uppgift var massmord på judar och kommunister på norra östfronten.
Det var denna Finlands okända roll i Förintelsen som tvingade familjen Reichberg till Sverige.
- Vi kom till Sverige 1944 när svenskarna öppnat gränserna. Det gick inte tidigare.
Lars Forssell
Efter några år i Örebro och Karlskoga flyttade familjen 1948 till Luleå och Paul Reichberg blev lulebo fram till 1973, när flyttlasset gick till Uppsala.
I Luleå blev han den drivande kraften i ABF-teatern och lyckades få poeten Lars Forssell att delta i två uppsättningar i Luleå.
Vad säger då den gamle kulturchefen om Kulturens hus och om teaterhuset på andra sidan Stadsviken?
- Gruppen som på min tid diskuterade ett kulturhus hade också detta koncept. Det enda som saknas är teatern, men den fick ett eget hus efter 20 års väntan. I kväll ska jag göra mitt första besök och se en föreställning i Norrbottensteaterns hus, säger Paul Reichberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om