Pippin - problemlösare

LULEÅ. Konflikt på ett äldreboende? Eller bara ren tristess? Släpp in en en fågel, en hund eller katt så blir problemen lösta.Det hävdar veterinären Ulla Björnehammar.

"Kan vi flyga till månen så kan vi nog bygga upp ett samhälle där både allergiker och djurägare kan bo", säger Ulla Björnehammar, veterinär.                    fotO: Kurt Engström

"Kan vi flyga till månen så kan vi nog bygga upp ett samhälle där både allergiker och djurägare kan bo", säger Ulla Björnehammar, veterinär. fotO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2008-10-17 06:00
En hund, en katt eller en burfågel kan göra stor skillnad för hur en människa mår.
Ulla Björnehammar, veterinär och klinikchef på Skara djursjukhus, har följt utvecklingen av studier kring djurens betydelse för människor sedan 70-talet. Hon gästföreläste på Sveriges pensionärsförbunds inspirationsdag i Luleå i går.
Påverkar blodfetterna
Ulla Björnehammar nämner studier som redan på 70-talet visade att djurs närvaro kan sänka blodtrycket hos människor. Sedan dess har forskningen utvecklats på området och nu är den gjord på ett "strikt vetenskapligt sätt", enligt Ulla Björnehammar.
Forskningen visar också att djur kan göra så att blodfettsnivån sänks hos människor. Djuren har en lugnande effekt och då blir stressnivån lägre vilket påverkar blodfetterna, berättar hon.
Husdjuren blir fler
- Människan har ett naturligt behov av att omge sig med något levande. Förr levde vi bland djuren, nu har vi knölat ihop oss i våra stadskärnor, men vi behöver närheten till djur fortfarande. Därför ökar antalet husdjur, säger hon.
Hon säger också att forskning visar att mängden konflikter på ett äldreboende minskar markant om det finns djur där.
I Sverige har det länge varit ett allmänt förbud mot husdjur på äldreboenden. Ulla Björnehammar tycker att trenden vände för omkring åtta år sedan.
- Då kom det även svenska studier, som bland annat visade att barn som växer upp med djur löper mindre risk att få astma, säger hon.
Kommunala hundar
Runt 2001 anställde Umeå kommun två kommunala servicehundar som åkte runt på äldreboenden och skapade en bra stämning.
Allergiker då, var ska de bo om det finns djur överallt?
- Självklart måste vi visa dem respekt. Men allt går att lösa. Kan vi flyga till månen så kan vi nog bygga upp ett samhälle där både allergiker och djurägare kan bo parallellt.
Många gamla som flyttar till äldreboenden har ofta bara en katt, en hund eller en fågel kvar. Att avliva den är att ta bort det sista meningsfulla i deras tillvaro.
- Jag blir förtvivlad när jag hör sådant, säger Ulla Björnehammar.
Frivillig volontär
Maria Wallström, chef på Luleås äldreboenden, håller med om att djur har en stor betydelse.
- Djuret är en frivillig volontär som skapar mycket glädje och harmoni.
Luleå kommun har många äldreboenden som helt eller delvis tar emot djur.
Kanske Luleå anställer kommunala hundar i framtiden?
- Varför inte? Ser vi att det är en möjlighet, så kanske vi kan göra det, säger Wallström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om