Peter Englund, 55: Jag har djupa band med Norrbotten

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund som många är van att se honom: på väg att tillkännage vem som är Nobelpristagare i litteratur.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund som många är van att se honom: på väg att tillkännage vem som är Nobelpristagare i litteratur.

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Luleå2012-04-04 06:00

I dag lyfter vi på vår eventuella huvudbonad för Bodensonen och Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund som fyller 55 år.

Han är för övrigt den andre bodensaren bland de aderton, som akademien kallas ibland. Eyvind Johnson var den förste, han satt på stol elva. Dagens jubilar sitter på stolen bredvid, tio. Peter Englund var yngst när han för snart tre år sedan blev vald till dess ständige sekreterare.

Varför kallas det den ständige?

- Rollen som ordförande och vice ordförande går runt på hela församlingen men sekreteraren är alltid densamme. Från början var det tänkt att posten skulle innehas hela livet. Men man insåg snart det ohållbara, protokollföraren kunde vara både blind och senil.

- Min företrädare satt tio år, jag kommer inte att sitta så länge. Jobbet är en post som tar minst 110 procent av ens arbetstid. Någon tid för bokskrivande som i grunden är min eld finns inte. Om jag fick bestämma skulle jag gärna se den första kvinnan på posten.

Har du stor arbetskapacitet?

- Ja, det anser jag, jag är disciplinerad. Självdiscplin tror jag starkt på.

Pappa ölutkörare
Hans bakgrund är en rätt vanlig Bodenkilles. Hans bägge föräldrar kommer från Niemisel fyra mil uppströms Råne älvdal. Det var förresten hans farbror Thure Englund som planterade ut de första kräftorna i älven. Många av hans barndomssomrar har badats av i skogsälvens sommarvarma vatten

Pappan var till en början ölutkörare på Luleå Bryggeri och gick sedan aftonskola och läste till ingenjör; han blev sedermera anställd hos Fortifikationsverket.

Modern var hemmafru men började så småningom arbeta på brandkårens växel i Boden. Föräldrarna och hans två yngre bröder bor fortfarande kvar.

Vårdlinjen
Det var inte någon akademisk miljö vår jubilar växte upp i, skulle det studeras var det till lärare. Att doktorera fanns inte i tankevärlden.

Han gick ut löst med att inympa tvåårig vårdlinje i kunskapsbanken.

Sedan blev det humanistisk linje på Tallboskolan och bakom varje historiker finns det en bra historielärare, i Englunds fall hette han Ivan Åkerlund.

Utesluten ur SSU
- Att ha en sådan bakgrund kan vara en fördel, kom man hem med en fil.kand gladdes familjen, medan ungdomar från akademikerkretsar mottogs med en föraktfull fnysning, berättar Peter.

Under sista tiden av banan i Boden blev han utesluten ur verkställande utskottet för Norrbottens SSU-distrikt, orsaken var trotskism. Det var en före detta flickvän som avslöjade hans ränkspel för självaste SSU-ordföranden Lars Engqvist.

Är du ledsen för att din politiska karriär fick ett sådant abrupt slut?

- Det fanns en tid då det kändes frestande. Stämningen var sådan. Om man skötte sina kort rätt och inte pinkade på bästa mattan, så väntade ett tryggt liv i den gigantiska apparat som kallas "Rörelsen". Tyvärr, har jag sett många goda krafter bli mer än nyttigt böjliga.

Poltava
Vår man från Boden gick de närmaste åren på i ullstrumporna. 1988 kom han ut med boken Poltava, den slog ner som en bomb i konungariket. Man kan faktiskt tala om före och efter Poltava i många bemärkelser. Han skrev en bok om historia som han själv ville läsa, svenskarna ville också läsa den.

Året efter doktorerade han med avhandlingen "Det hotade huset - adliga föreställningar om samhället under stormaktstiden".

Framgångssaga
Åren som följer kan nog beskrivas som en framgångsaga. Det är en lång väg från vårdlinjen i Boden till Svenska Akademiens lokaliteter i Börshuset. Och jag vill nog påstå att "de aderton" fått en bredare plattform tack vare Peter Englunds person men framförallt genom hans böcker som är "läsgodis" för stora delar av svenska folket.

Hur finns Norrbotten i dig?

- Jag har djupa band. Hela min släkt finns ju där. Jag är i Norrbotten tre-fyra gånger per år och säger ännu att jag ska hem, trots mina 30 år här nere. Jag har mitt killgäng kvar i Boden, det är faktiskt bara jag som flyttat. Vi har en så kallad herrmiddag två gånger om året.

Nå, vill du ha en Gilla Norrbotten-tröja?

- Självklart. Jag gillar ju Norrbotten.

Är du monarkist?

- Sådant kan jag inte uttala mig om, det är känsligt, he, he. Kungen är ju Akademiens höge beskyddare. Jag får passa.

Salman Rushdie-affären?

- Det hade hanterats på ett annorlunda sätt idag, det är jag helt övertygad om. Men saken är faktiskt komplicerad.

Vem är roligast i akademien?

- Det vill jag inte säga. Folk är roligare än man tror. Men vi har minst ett gott skratt vid varje sammanträde.

Kan Bob Dylan få Nobelpris?

- Jag kan inte ge mig in och diskutera vilka som kan få pris. Där kammar du noll, he,he.

Hur ska du fira?

- Nää, det är väl inget att fira och 60 vågar man inte ens tänka.

Norrbottningarna kan sträcka på sig och säga:

- Peter Englund, han är vår man!

Namn: Peter Mikael Englund

Född: den 4 april 1957 i Boden där han också växte upp. Fyller 55 år i dag.

Gör: Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Bor: Centrala Uppsala.

Familj: Gift med Josefin, fyra barn.

Aktuell: Med sjätte tryckningen av boken Stridens skönhet och sorg: första världskriget i 212 korta kapitel.

Karriär i korthet: flyttade till Uppsala 1980 där han läste arkeologi, teoretisk filosofi och historia vid universitetet. Doktorerade så småningom historia, ett arbete avbrutet av en tids arbete i militära underrättelsetjänsten. Återvände så småningom till universitet, och kunde 1989 disputera på en avhandling om den svenska 1600-talsadelns politiska världsbild: Det hotade huset. Debuterade som författare1988 med Poltava, som blev en succé. 2001-2005 var gang professor i Narratologi - läran om berättandet - på Dramatiska Institutet i Stockholm. Sedan 2002 ledamot av Svenska Akademien. 2009 efterträdde han Horace Engdahl som ständig sekreterare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om