Patricia bryter upp efter 31 år i Luleå
Patricia Rojas, 55, kom som politisk flykting från Pinochets Chile.Nu lämnar hon Luleå efter 31 år.
Foto:
Nu lämnar hon Luleå efter 31 år.
- Tänk att få ett nytt jobb vid 55 års ålder! Jag var tvungen nypa mig i armen, säger hon dagen innan flyttlasset rullar iväg.
Det är inte tillbaka till det gamla hemlandet som flytten går, nej bara till Stockholm.
- Jag brukade tidigare säga att jag inte ville flytta till Stockholm. Då var pojkarna små och deras pappa bosatt här i Luleå. Men nu är pojkarna vuxna och så har jag nu också barnbarn i Stockholm.
Kulturnämnden
När Patricia Rojas lämnar Luleå, lämnar hon också sina många engagemang i olika kulturgrupper och sina socialdemokratiska uppdrag i politiken. Hon har varit ledamot av kulturnämnden och ordinarie ledamot av kommunfullmäktige.
Hennes uttåg innebär att den socialdemokratiska gruppen i Norrbottens största kommun nu inte har en enda invandrare.
- Det är inte roligt. Mångfalden är viktig. Det ska finnas alla åldrar, olika yrken och även invandrare i partigruppen.
Lite mer vänster
I två mandatperioder har Patricia Rojas varit politiskt aktiv. Hennes politiska skolning följde inte den vanliga socialdemokratiska vägen in till kommunfullmäktige, alltså via Unga örnar, SSU och en socialdemokratisk förening.
Nej, i stället ungdomsår i Salvador Allendes socialistiska parti i Chile.
- Det var lite mera vänster än svenska socialdemokraterna, mera kämpaglöd i mitt gamla hemland. Det skulle behövas mera glöd här i Sverige, säger hon.
Den politiska glöden försökte generalen Pinochet släcka efter kuppen och mordet på Allende. Patricia Rojas sattes i fängelse för sitt politiska och fackliga engagemang och det var efter frigivningen hon 1975 kom till Sverige som politisk flykting.
I Stockholm fick hon sitt första barn och av vänner hade hon lärt de svenska orden "pojke" och "flicka".
- Det var en komplicerad förlossning och läkaren sade efteråt leende att jag fått en gosse. En gosse! Vad var det? Jag blev skräckslagen, men då visade han Pablo.
Det är Pablo som nu bor i Stockholm.
Gillade Luleå
Patricia Rojas kunde ha blivit kvar i Stockholm. Hon var utbildad gymnasieekonom och fick anställning vid SGU och när SGU utlokaliserades blev det till Norrbotten och Luleå.
Det hade Patricia Rojas inget emot. Den utåtriktade och musikaliska chilenskan gillade Luleå, anslöt sig till kulturgrupper, tog själv initiativ till nya organisationer och grupperingar, hamnade också i politiken.
- Jag började jobba i Latinamerikakommittén och då fick jag en förfrågan om jag inte kunde engagera mig politiskt. Vips var jag med på valsedeln för socialdemokraterna och nominerad till kulturnämnden.
Så socialdemokraterna fick lite chilensk glöd och den första och enda ledamoten i kommunfullmäktige med invandrarbakgrund.
Mera glöd
För det krävs mera glöd i politiken, anser Patricia Rojas.
- Ta bara FRA-lagen. Svenskarna reagerar först efter att den redan klubbats i riksdagen. Spanjorer och fransmän skulle aldrig väntat så länge. Dom skulle ha hällt ut något framför riksdagshuset.
Hon beskriver sin syn på det politiska engagemanget så här:
- Jag vill inte vara en politiker som helst vill se det egna bankkontot växa. Det är mycket av det just nu. För mig är solidariteten det viktiga. Jag har inget emot att betala skatt om pengarna går till vård, skola och omsorg. Det är solidariteten som är viktig.
Lävägen på Björkskatan byts mot Mossebergsvägen och postadressen Bromma. Den nya arbetsplatsen blir Danderyds sjukhus.
Inte Chile
Det var inte riktigt så Patricia Rojas såg framtiden när hon som 24-åring kom till Luleå.
- Förr sa jag alltid att den dag jag flyttar från Luleå så blir det hem till Chile. Men efter 33 år i Sverige känner jag mig inte längre som chilenare, men inte heller som svensk. Jag besöker gärna Chile och jag tycker om det glada livet där, men jag vill också tillbaka till det svenska.
Det kommer också att bli återbesök i Luleå och inte bara för att sonen Christian bor kvar.
- Jag har så många vänner här. Luleborna kommer alltid att finnas i mitt hjärta, säger Patricia Rojas bland flyttkartongerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!