Nya poliser från Norrbotten

Hampus Ek, Luleå. Anton Nilsson, Vidsel. Anton Larsson, Övermorjärv. David Karlsson, Piteå. Jessica Ejneborn-Skär, Luleå. Camilla Larsson, Kiruna.

Hampus Ek, Luleå. Anton Nilsson, Vidsel. Anton Larsson, Övermorjärv. David Karlsson, Piteå. Jessica Ejneborn-Skär, Luleå. Camilla Larsson, Kiruna.

Foto: Jan-Erik Larsson

Luleå2012-01-24 06:00

Land ska byggas med lag är vi väl vi alla överens om. Följaktligen utexaminerades, den 19 januari, 58 nya poliser från Polishögskolan i Umeå efter en tvåårig utbildning, sju av dessa var norrbottningar.

De ska nu ut i landet och fullgöra aspirantutbildning på sex månader med handledning av erfarna poliser, därefter kan de titulera sig polisassistenter och söka fast anställning.

Om aspirantutbildningen kan noteras att av 140 platser i landet finns det 45 i Stockholm och tre i Norrbotten. Avslutningen utspelade sig i Aula Nordica på Umeå universitet, hela 300 anhöriga fanns på plats för att dela glädjen med sin anförvant.

30 tjejer
För att bli en" lagens väktare" måste ett nålsöga passeras. Nämnda årgång fanns 7 160 sökande, 140 antogs, det blir dryga två procent som fick sin strävan uppfylld. De kan noteras att poliskåren som är och har varit en cementerad manlig bastion har börjat få sprickor i fasaden. Av de 58 eleverna fanns det 30 tjejer!

Föreståndaren på polisutbildningen, Lars-Erik Lauritz, höll tal och avslutade med att ge sina elever två ledord att ta med för att bli en bra polis: ÖDMJUKHET och NYFIKENHET.

Basketspelare
Jessica Ejneborn-Skär, 33, är Luleåtjej med ett förflutet som elitspelare i basket:

- Jag har jobbat på kontor som allt i allo under många år. Så när jag slutade med basketen, tänkte jag, att nu gör jag slag i saken uppfyller en dröm som jag närt - att bli polis. Visst har det varit jobbigt men min man har tagit hand om våra två barn under min utbildning. Nu blir det ett halvårsaspiranttjänst i Gällivare. Sedan ska jag försöka få en tjänst vid kusten men det kan också bli så hela familjen flyttar upp till Gällivare. Vi får så hur det blir ett halvår framåt gäller Gällivare.

Datasupport
Hampus Ek, 30, är från Luleå och har tidigare jobbat med data och IT-support. Han tröttnade på att sitta stilla och hågen stod till ett jobb med mera fart.

- Jag ska göra min aspirant i Stockholm. Tjejen och jag har flyttat ner. Vi har faktiskt investerat i en lägenhet i Bromma, det blir spännande. Inom polisen vill jag just nu delta i utryckningar, jag vill ha lite action. När jag blir gammal och trött får jag väl sätta mig bakom något skrivbord, säger Hampus.

Sporttjej
Camilla Larsson, 22, är Kirunabo av födsel och är en glad och lättsam sporttjej så till och med en gammal stofil blir lätt i sinnet.

- Efter gymnasiet jobbade jag ett år som butiksbiträde men jag ville förverkliga en barndomsdröm som är att bli polis, jag sökte och kom in direkt. Killarna som inte kommer in är rätt arga på att vi tjejer prioriteras å andra sidan har ju killarna haft förtur i minst 50 år. Nu ska jag göra min aspirant i Stockholm, det har ordnat sig med lägenhet genom kontakter. Någon gång kommer jag att återvända till Norrbotten, det blir nog Piteå, jag tycker där är mysigt. Skellefteå är faktiskt mitt favoritlag i hockey.

Er föreståndare på polisskolan gav er två ord att ta med på er fortsatta resa genom livet. Vilka?

- Ödmjukhet och nyfikenhet, svarar Camilla tveklöst. De orden ska jag alltid bära med mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om