Nu stängs Skunk för gott
Andreas Harnemo år 2000 när Skunk upplevde sin höjdpunkt. Samma år sålde han företaget till Spray.
Foto: Elisabeth Hedman
Det var den då 24-årige Andreas Harnemo från Södra Sunderbyn som kom på idén med en plats på nätet där alla ungdomar kunde mötas. Han var den unge konststuderanden som blev IT-entreprenör. Genom sin enkla och geniala konstruktion nådde Skunk de flesta och många unga började använda nätet genom att de hittade Skunk. Skunk blev ett lyckokast och en träffpunkt för främst ungdomar med olika intressen.
Dominerade
Skunk blev snart så populär att den dominerade över alla andra sajter i Sverige med 230 000 inloggningar per dygn..
Då gick företaget Spray in och köpte Skunk. Spray var det mest hypade IT-företaget vid millenieskiftet. De satsade på att nå ungdomar med bland annat tidningen Darling. Andreas Harnemo lämnade sin skapelse och är idag modefotograf i Paris.
Skunk fortsatte att vara en av de populäraste sajterna i början av 2000-talet. Men sedan kom massor med konkurrenter och Skunk blev en av många mötesplatser på nätet.
Många svenska unga författare har börjat sitt skrivande på Skunk. Elin Ruuth som i januari gav ut sin debutbok Fara vill på Bonniers började med att publicera sina berättelser på sajten.
I dag har många andra sociala medier tagit över och kvar finns 4 000 användare. Deras bilder och texter kommer att försvinna ut i cyberrymden när Spray stänger av servrarna i natt. Då avslutas ett av Sveriges första och mest framgångsrika IT-äventyr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!