Paul Muotka hade en bakgrund som vägmästare i Pajala. På 1960-talet började han arbeta för Sveriges Radio i Pajala. Efter en sejour på radions lokalredaktion i Gällivare återvände han till Pajala där han under en rad år svarade för det populära ”Tyck till om vad du vill”. På senare tid var han bosatt i Luleå.
”Tyck till om vad du vill” var Paul Muotkas egen idé. Programmet skulle ge alla en möjlighet att föra fram sina åsikter, även de som hade svårt att uttrycka sig i skrift.
– Det var en fantastisk tanke. Många som var uppväxta med andra språk än svenska och kanske inte ville skriva insändare i tidningarna skulle också få komma till tals, säger Stig-Arne Nordström, dåvarande redaktionschef på radion, som inte var sen att nappa på programidén.
Radion skulle också se till att inringaren fick svar från myndigheter och politiker.
– Jag tänkte att det är klockrent sett till radions uppdrag, att minska avståndet mellan vanliga människor och beslutsfattare. Jag sa okej, vi försöker. Och programmet blev ju otroligt populärt, säger Stig-Arne Nordström.
Han minns Paul Muotkas speciella intervjuteknik.
– Han ställde alltid följdfrågan ”varför då” eller ”varför då då” och gav sig aldrig. När han skulle ha ett svar höll han i tills han fick det eller tills intervjuoffret helt enkelt bara gick.
Många minns också matlagningsprogrammen där genuina norrbottniska rätter tillagades. Vid ett tillfälle var Paul Muotka hemma i köket hos en kvinna och frågade hur mycket salt det skulle vara. ”Så det passar”, svarade kvinnan. ”Hon saltar från nu…till nu”, förklarade Paul Muotka för lyssnarna.
– Det är ingen skröna utan en alldeles sann historia. Han var kreativ och löste situationen när han bara hade ljud att lita till, säger Stig-Arne Nordström.
Generationer av norrbottniska radiolyssnare kommer att minnas Paul Muotkas karaktäristiska stämma. Stig-Arne Nordström vill också minnas honom som en stor personlighet och en varm vän av public service.
– Han var en frisk fläkt som stod på lyssnarnas sida i allt. Precis det som radions demokratiska uppdrag handlar om, att stå i allmänhetens tjänst.