Nära den nya tekniken kom till Ugandas jordbruksbyar

Caroline Wamala framför parabol och mobilmast i Uganda.

Caroline Wamala framför parabol och mobilmast i Uganda.

Foto: PRIVAT

Luleå2011-01-13 06:00

Filosofie doktor Caroline Wamala, 38, har vid Luleå tekniska universitet disputerat med sin avhandling om vad som händer när datorer, internet, mobiltelefoner, radio och tv finns i jordbrukarsamhällen i Uganda.

- Jag ville förstå hur tekniken kan påverka vad kvinnor och män kan göra, och hur tekniken påverkas av att den finns i ett jordbrukarsamhälle.

Det berättar Caroline Wamala som har besökt olika typer av byar för att på plats se vad som händer.

- FN och Sida har de statistik på hur många mobiler, eller radioapparater som finns. Hur antalet ökar, men de har inte undersökt vad som händer i de traditionella jordbrukarsamhällena.

Jordbruksland
Uganda, som är Caroline Wamalas hemland, är ett land där 80 procent av befolkningen arbetar inom jordbruket eller i näringar som är beroende av jordbruk. Upp till 90 procent av landets export är jordbruksvaror. I byarna är livet uppdelat i vad kvinnor gör och män gör. Traditionellt äger männen marken och kvinnorna brukar den. Männen säljer skörden och de ärver familjens mark.

- Vad händer när familjen får tillgång till en radio eller en mobil?

En observation som Caroline Wamala har gjort är att kvinnor får tillgång till informationen genom sina söner, bröder och makar.

Radio i träd
Många gånger kan det vara svårt att få in radiosändningar. Och då tvingas den som ska använda mobilen eller lyssna på radion klättra upp i träd. Det är ett beteende som bara är möjligt för unga män.

- I det traditionella samhället kan varken flickor eller kvinnor klättra i träd utan att bryta mot tabun. Äldre män kan ha svårt att klättra.

Det innebär att sönerna får makt över den information som radion sänder eller som de får genom att använda mobiler. Papporna kan ju inte klättra upp och systrarna och mammorna är inte tillåtna att klättra.

-Staten Uganda satsar mycket på att sprida hälsoinformation och information om moderna metoder att bruka jorden.

Det är viktiga kunskaper som förs ut.

- De når ut till jordbrukarna och deras familjer men kanske inte lika fort som man kunde tro.

Och informationen genom mobilerna, radioapparaterna, tv och internet påverkar inte jordbrukarsamhället på samma sätt som den har gjort bland de med utbildning i städerna.

Doktorsavhandling
Caroline Wamala tog sin mastersexamen vid universitetet i Linköping. Därefter har hon arbetat med sin doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet i fyra år. Hon har gjort sina undersökningar på plats i Uganda. Studien är fokuserad på hur den sociala och kulturella miljön bland jordbrukare i Uganda påverkar användningen av kommunikationsteknologi, till exempel mobiltelefoni. I sin forskning slår hon fast att den kulturella miljön i vilken den afrikanske jordbrukaren verkar, har en stor betydelse för hur kommunikationstekniken kan utvecklas. .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om