Calle Bertlins musikaliska liv var som synonymt med musik i Malmberget. Bertlin, som föddes i Råneå, kom som barn till Malmberget där han redan som 14-åring blev skolorkesterns trumpetare, för att sedan vara trumpetaren i 30-talsbanden "Blåblus" och "Young boys" - populära och uppskattade band hos gruvsamhällets invånare.
Hans skicklighet på trumpet blev vida känt. Hans senare bildade dansorkester blev på senare år i länet och inte minst i Malmberget en stor attraktion på Folkets hus danskvällar. (På bilden med blåsorkestern och sin trumpet står han som trea från vänster i mittenraden). Han hade jobb på dåvarande BPA men musiken upptog stordel i hans liv och han var förkämpe i såväl Malmbergets musiksällskap som blåsorkestern.
Bodenorkestrar
Orkestrar i Boden har jag utförligt beskrivit i tidigare artiklar, men kan inte låta bli att berätta om den sista gamla bilden där vi har en intressant samkörning från 1929 med orkestern "High Life " från Boden och "Steinholtz" från Luleå.
Mannen bakom trumkaggarna är Alf Ekbom från Boden. Han var född 1906 och hade ett förflutet som volontär i militärmusiken men förblev civilanställd vid dåvarande I19 regemente. Tredje musiker från vänster är sannolikt regements musikern på den tidens I19, Egon Jonsson, på klarinett och saxofon som ingick i Bodenbandet "High Life". Mannen med trumpetaren intill kan vara hans bror Linus, men detta är osäkert, och där finns fler Bodenkillar sannolikt även en pianist Lindmark som skymtar på bilden och hans Luleå kollega Oskar Lundmark som hamnade utanför bild. Luleådelens mannar anfördes av saxofonisten Harry Steinholtz med bland annat sin bror Gunnar på banjo. Violinisten i bakre raden är Georg Almstedt, Luleå och saxofonisten i mitten torde vara Bror "Brockas" Zackrisson.
Men uppgifterna med namn till person på bilder är inte helt säkra. Den gamla bilden visar således ett regionalt musikaliskt samarbete mellan städerna. Bodenorkestern "High Life" inbjöds att samspela med Luleågrabbarna en afton på stadshotellet i Luleå. Lägg märke till musikernas strikta klädsel, men enligt uppgift fick basunisten Sigurd Wiberg, den långa killen i bakre raden en avhyvling från självaste källarmästaren för att han inte kom i en smoking som alla de andra.
Stenkakan
I perioden från förra sekelskiftet fram till i dag har musikens marknadsföring förvandlats radikalt. Bilder på musiker med sitt ursprung på gamla glasplåtar, ljudupptagningar på stål och magnetband och senare lackskivan, den så kallade "stenkakan" vittnar om en snart bortglömd era. Desto viktigare är det att bli påmind om dessa länets tidiga musikentreprenörer.
Därför vill jag rikta ett särskilt tack bröderna Dennis och Staffan Bertlin för värdefull info med bilder, och P-O Swanström i Luleå som hjälpt mig och tittat djupt ned i arkiven. Bilden med orkestern "High Life" ägs av Eva Ekbom i Boden.