Modersmålsundervisning på distans

Modersmålsundervisningen är inte vad den borde vara i Norrbottens kommuner. Nu ska en ny typ av distansundervisning förbättra situationen. Boden, Arvidsjaur, Arjeplog och Luleå blir pilotkommuner för de första språken - nordsamiska och ryska.

Marina Eklund leder modersmålsprojektet i Norrbotten. "Övriga Sverige följer det vi gör med stort intresse", säger hon.

Marina Eklund leder modersmålsprojektet i Norrbotten. "Övriga Sverige följer det vi gör med stort intresse", säger hon.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-04-16 06:00
Sveriges kommuner klarar inte av att ge lagstadgad modersmålsundervisning till elever med annat modersmål än svenska. Norrbotten är inget undantag. Ett problem både här och i andra län är att eleverna är spridda över stora områden. Lärarna finns inte alltid där de behövs.
Kunnig modersmålslärare
I mitten av februari gick startskottet för en ny typ av distansundervisning genom konferensen "Modersmål, kultur, identitet genom ett interaktivt lärande" i Älvsbyn. Nu pågår utbildning av lärare - en 15 poängs-kurs på Luleå tekniska universitet. Parallellt med den installeras utrustningar runt om i länet.
Den nya metoden innebär i korthet att en kunnig modersmålslärare leder undervisningen från en plats och eleverna finns, tillsammans med lärare, i sina egna skolor på olika platser i länet. Eleverna och deras lärare har direktkontakt med modersmålsläraren under hela lektionen. Ljud och bild överförs.
Lärare under utbildning
Marina Eklund, utvecklingsledare och IT-mediapedagog i Älvsbyns kommun, leder modersmålsprojektet för Kommunförbundet Norrbottens räkning. Hon berättar att 20 lärare är under utbildning. De kommer från Fridhemsskolan i Arvidsjaur, Hornavanskolan och Öbergaskolan/Kyrkholmsskolan i Arjeplog, Hakkasskolan och Sjöparksskolan i Gällivare, Ytterbyns skola i Kalix, Östra Centralskolan i Jokkmokk, Välkomsten i Luleå, Älvåkraskolan i Älvsbyn och Åkerskolan och Strandskolan i Överkalix. En lärare från Boden ambulerar mellan kommunens skolor.
- I augusti ska alla Norrbottens 14 kommuner vara beredda att starta distansundervisningen. Målet är att eleverna ska erövra dubbla kulturtillhörigheter fullt ut, säger Marina Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om