Läskdrickandet påverkar ungdomars tänder och livstil. Det slås fast av tandläkaren Agneta Hasselkvist från Nora som forskat om frätskador bland ungdomar. Resultaten redovisas på tandläkarstämman på fredag.
Enligt henne dricker 18-19-åriga storkonsumenterna minst 167 liter läsk om året.
- Den patient som drack mest var uppe i 25 liter läsk i veckan, säger Agneta Hasselkvist till Dagens Nyheter.
Var tredje av studiens pojkar i 18-19-årsåldern hade minst en tand som var gravt erosionsskadad. Bland flickorna fanns inga sådana skador.
Bland fem år yngre storkonsumenter låg det genomsnittliga intaget på 72 liter.
Chips och ostbågar
Det framkommer också att högkonsumenterna fick i sig mer chips, ostbågar och sötad mjölkchokladdryck. Att äta fil hörde till ovanligheterna.
Utmärkande bland de yngre var att det ofta hoppade över skollunchen. Att de oftare åt godis och drack mer lightsaft.
Storkonsumenterna av läsk var också sämre på att sköta sin tandhygien. De föredrog också dator och tv framför att sporta.
- Det är faktiskt så att nidbilden av tonåringen som sitter klistrad framför datorn eller tv:n med en stor läskflaska bredvid sig tycks stämma. Det är oroväckande att ungdomar utvecklar sådana här vanor som är så negativa för hälsan, säger Agneta Hasselkvist som anser att föräldrar som blivit varse om de skador som läsken orsakat borde se det som en larmklocka. Ett tecken på en livsstil som inte är bra för tänder och kroppar.
Åter till idrottseleverna som har svårt att enas om hur mycket läsk man egentligen dricker.
Efter dividerande hit och dit landar de på ett intag på minst en och en halv liter per vecka. Det blir lätt en läsk när de pluggar, sitter framför datorn. Men också när de tittar på film och till maten.
Tror du det är nyttigt att dricka så mycket läsk?
- Absolut, säger Adam Sjödin som tror att han trots allt dricker mer kaffe.