"Mina rötter finns i Norrbotten"

Marita Ulvskogpå Storgatan i Luleå i december 1969. Hon var då aktiv i Luleå FNL-grupp.Foto: Magnus Pehrsson

Marita Ulvskogpå Storgatan i Luleå i december 1969. Hon var då aktiv i Luleå FNL-grupp.Foto: Magnus Pehrsson

Foto: Magnus Pehrsson

Luleå2011-09-03 06:00

Marita Ulvskog verkar vara tillgänglig och det är som det ska vara om man innehar ett folkligt uppdrag. Sedan 2009 sitter hon i EU-parlamentet där hon är vice ordförande i socialdemokratiska gruppen, den näst största partigruppen i parlamentet. Måhända en behagligare tillvaro än den mer medialt belysta inhemska politiken. Där måste hon faktiskt betraktas som veteran med 18 år i regeringskansliet, varav tio som statsråd och därefter partisekreterare i fem år. Hon tillhör vänstern inom socialdemokratin och känner sig bekväm där.

På söndag fyller hon 60 år. De senaste 35 åren har bopålarna varit nedslagna i vår huvudstad.

- Mina rötter finns i Norrbotten, det framhåller jag gärna och ofta, säger hon.

Från Sandsjärv
Om vi rotar i hennes ursprung hamnar vi väldigt mycket i Sandsjärv, strax väster om Överkalix. Far från Norra och mor från Södra Sandsjärv. I slutet av 40-talet sökte sig det unga paret till en växande industri i Luleå. På Malmudden tog deras unga livs hittills största äventyr fart. I september 1951 tittar en nyfiken och ambitiös tjej med namnet Marita Ström fram.

I slutet av 60-talet engagerade hon sig i FNL-rörelsen i Luleå för solidaritet med Vietnams folk. Den hade starka kopplingar till kommunistsekten KFML. Politiska motståndare har på grund av detta genom åren velat göra gällande att hon i grund och botten är anhängare av ett totalitärt system.

- Vilken underbar tid att få växa upp i, ungdomar som engagerade sig politiskt för att stödja ett litet fattigt land som blev våldtaget av en stormakt. Det var en tid då allt var möjligt. Ingen dålig introduktion till politik och vuxenliv. Lite blåögt ibland, men Herre Gud, man var bara 19 år, konstaterar Marita.

Journalisthögskolan
Lite 68-års look finns kvar, jag tror det är håret.

I början av 70-talet blev det journalisthögskola i Stockholm. Hemlängtan var stark så praktiken gjordes på NSD i Luleå. Det blev också några år på lokalradion i Malmfälten, hennes man flyttade också upp för jobb på NSD i Kiruna. 1976 föddes deras dotter på Kiruna lasarett.

Under hösten samma år jobbade hon på Svenska Dagbladet i Stockholm. När hon på natten efter sossarnas valförlust var på väg hem, blev hon illa berörd av de som åkte runt i öppna sportbilar och sprutade champagne, men inte var det glädje som visades utan hon uppfattade det som väldigt aggressivt och otrevligt. Denna händelse fick henna att engagera sig i Socialdemokratiska partiet, det kan ha varit något genetiskt som väcktes.

Sedan följde en politisk bana som har få motsvarigheter i Norrbotten. På 80-talet var hon politisk planerare och hade hand om mediefrågor åt Ingvar Carlsson. Under fyra år arbetade hon som chefredaktör på Dala-Demokraten i Falun men återvände 1994 till Stockholm. Ingvar Carlsson hade utnämnt henne till civilminister.

Där drog hon igång med att försöka skilja kyrkan från staten. Det tog tio år att ro detta jätteprojekt i hamn. Skilsmässan tog hon med sig in i kulturdepartementet för mellan 1996 och 2004 verkade hon som kulturminister.

2004 till 2009 fungerade hon som partisekreterare under Göran Persson. 2009 blev hon invald till Europaparlamentet.

EU-motståndare
En EU-motståndare i Bryssel tarvar en förklaring?

- Jag röstade emot svenskt EU-medlemskap och vi förlorade knappt. Att träda ur är omöjligt, min uppgift är att representera alla som tycker att många politiska frågor som nu finns i Bryssel ska vi besluta om här hemma. Men miljö och finansmarknadsfrågor måste givetvis finnas där.

Borgarna och även ditt parti ville införa euron.

- Vi var fem statsråd i regeringen som var emot partiets linje. Jag är glad att folket sa nej till detta skakiga projekt.

Kan man dra slutsatsen att folket var klokare än våra ledande politiker, det är ju på deras ryggar bördan läggs? Det ser man inte minst i Grekland.

- Jaa, det tycker jag.

Kommer EU att bestå?

- Jag tror att EU kommer att bestå, det finns en stark vilja bland alla medlemsländer och det är så stora politiska investeringar i projektet. Det kommer att bli mer överstatlighet fast det är många som håller emot. Jag tror att det kommer att finnas ett antal kärnländer som samarbetar mer än andra såsom Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien. Sedan kommer det att finnas en yttre ring som Sverige, Danmark och Storbritannien. De 27 medlemsländerna är så olika i grunden, det går inte att trycka in alla i samma form.

Vad beror det på att tillbakagången för sossarna i Norrbotten är måttlig?

- Det är svårt att säga. Kanske beror det på att arbetarrörelsens traditioner sitter djupare i Norrbotten. De har också en stor del sysselsatta i tung industri.

Nu till något helt annat, favoritförfattare och dito musik?

- P-O Enquist och Sara Stridsberg. Musikalisk allätare allt från Mattias Alkberg till Peter Mattei.

Hur ska du fira?

- Det blir inget särskilt, kanske tårta på söndag. Vi brukar inte fira födelsedagar i min familj. På måndag är jag i Warszawa för att träffa polacker, de ska vara ordförandeland i EU nästa halvår.

Namn: Marita Elisabet Ulvskog, född Ström.

Född: 4 september 1951 i Luleå.

Bor: I en lägenhet i Solna.

Familj: Maken Mats och två barn, två barnbarn och en syster.

Yrke: Europaparlamentariker sedan 2009. Tidigare journalist, partisekreterare för Socialdemokraterna mellan 2004 och 2009. Civilminister (1994-1996) och kulturminister (1996-2004), samt riksdagsledamot 1998-2009. Hon varit chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Dala-Demokraten från 1990 till 1994.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om