Mästerskapet en familjefest

Nyligen var det skid-DM i Kalix. Mästare skulle koras - hela ålderspektret fanns från 0 till 70+.

Niklas och Wilma i vallabestyr.

Niklas och Wilma i vallabestyr.

Foto:

Luleå2011-04-08 06:00

Tävlingarna skulle börja klockan elva men redan vid niotiden började bilar försedda med takboxar troppa in på den stora upplogade planen. Bildörrar slogs upp och ut tumlade barn och föräldrar, alla klädda i färggranna överdragskläder.

Telningarna gnuggade sömnen ur ögonen. Boden, Jukkasjärvi, Strömsnäs och Sävast stod det på ryggarna.

Vallachefer
Far började genast montera upp vallastället och testskidorna togs fram. En del hade små elverk och körde med varmluftspistol, andra körde med traditionell gasollampa för att värma ut klistret.

- Det är bättre med varmluftspistol, det är mindre risk att man bränner belaget, säger en man med Jukkasjärvi på ryggen.

Klassamhället existerar här också, det finns vallaväskor stora som amerikakoffertar och de med skokartonger. Vallningen är en cementerat manlig bastion. Mor ser till att barnen håller sig varma och får i sig choklad och smörgås.

Hon får också ofta en annan uppgift. I Kalix rådde nollföre och lätt snöfall med andra ord besvärliga förhållanden. En vallachef får aldrig visa sig svag och gå runt och fråga kollegor. Det blir hustruns uppgift.

- Där borta kör man med kallvalla, de har inget fäste. Vid husbilen där är det violett klister som gäller och där nere är det Rhode Rossa och vissa bara ruggar fästet.

Svensk mästare
Far suger åt sig informationen men ger inga kommentarer. Ett bekymmersamt drag kan man dock skönja i hans ansikte. Det ska också sägas att det ändå råder god stämning på vallaområdet och det skämtas och skojas.

Niklas Lindgren från Töre har två döttrar som tävlar, Fanny och Wilma.

Idag har Fanny ont i halsen så hon är på stan och shoppar med mamma. Det blir Niklas och Wilma som får försvara familjens färger. Niklas är själv gammal storåkare med SM-silver i stafett med Piteå. Han är också bror till den svenske mästaren på tre mil, Urban Lindgren. Wilma tävlar i flickor 13 och har just testat vallningen.

- Det går inte med kallvalla. Jag hade bra glid men inget fäste, informerar Wilma.

- Då får vi gå på klister, säger Niklas och börja skrapa bort vallan, en violett tub tas fram.

Ny test
En ny test görs av Wilma.

- Det här är bra, säger hon. Jag tycker, det är både glid och fäste.

- Perfekt, säger Niklas. Då kör vi med violett, samtidigt som han plockar fram tävlingsskidorna.

Wilma blir femma i sin klass och på frågan.

Hur funkade vallningen?

- Den var bra, säger vår skidstjärna.

Kalla-land
Bakom ryggen hör jag dock hur hon säger till Niklas, att uppför backen körde jag om den som startade före mig men utför gled hon om mig. Tydligen lär man sig tidigt att inte klaga på vallningen, i varje fall inte utåt.

I övrigt kan det noteras att flickorna i högre grad än pojkarna slängde sig i målområdet fullkomligt utpumpade. När de väl lyftes upp av funktionärerna såg de förvånansvärt pigga ut.

I ungdomsklasserna var det mellan 10 och 20 deltagare sedan tunnas det ut. I damer 21 fanns det bara en, Magdalena Pajala. Och detta i Kalla-land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om