Människor i centrum för ung konstnär

LULEÅ. Linnea Henriksson, 29, Luleå, öppnade sin konstutställning i Kulturens hus i Luleå i lördags. Bland de 26 verken finns bilder på hennes mor, hennes pojkvän Petter och henne själv. - Mamma har blivit in-dian, säger hon och visar en kvinna med korpsvart hår och mörkbrun hy.

Verket heter "Indiansko-gen".

Verket heter "Indiansko-gen".

Foto: Kurt Engström

Luleå2008-10-06 06:00
Linnea Henriksson har gått konstskolan i Sunderbyn. Sedan blev hon utsedd till ateljéstipendiat i Luleå. Det innebär att hon fick tillgång till en egen ateljé på Kronan, 15 000 kronor till material och utställning i konsthallen i Kulturens hus. Det är den utställningen det handlar om nu.
- Året med egen ateljé gick ut i november i fjol. Sedan dess har jag hållit till i en ateljé i Fritz Olsson-huset tillsammans med åtta-nio andra konstnärer. Jag trivs bättre med att jobba tillsammans med andra. Det blir mer gjort då, säger hon.
Ganska flitig
Tillsammans med sin pojkvän Petter bor hon i Fritz Olsson-huset också.
- Jag börjar ofta jobba redan vid sjutiden på morgonen. Faktum är att jag är ganska flitig. Det tror jag att man kommer ganska långt med. För att få in lite pengar så städar jag också, säger hon.
Jag konstaterar skämtsamt att hon inte stämmer in på bilden av konstnärer som pimplar rödvin halva natten och sover och är dåsiga halva dagen.
- Nej, jag är gravid och kan inte dricka. Annars tycker jag om vin, svarar Linnea Henriksson leende.
Olika tekniker
Bland de 26 utställda verken märks nio i en alldeles speciell teknik.
- Det är kartongristningar. Jag har ristat på vanlig kartong. Några har jag sedan målat över.
Här finns också verk i olja, akryl, tryck/teckning, tryck/måleri, collografi/teckning, monotypi och blandteknik.
- Jag har många olika riktningar. Det tar tid att hitta sin specialitet. Det är bra att hålla på med olika tekniker.
- Med tiden har det blivit mer människor på bilderna. Jag vet inte varför. Det är en utveckling bara, säger hon.
Vill gå skola
Hon visar två bilder på sin pojkvän, "Surgubben" och "Fågelburen".
- När jag var i Kina såg jag män med var sin fågelbur som träffades varje dag på ett torg. Jag tror att de satt och pratade om sina fåglar, men jag vet inte, säger hon.
Vad hoppas hon då av fram
tiden?
- Jag vet inte vad jag ska säga. Det blir aldrig som man vill. Men jag vill nog gå någon skola som man kan låna pengar till så att man verkligen kan koncentrera sig.
Hon visar bilden på sin mamma och säger:
- Mamma är städare och pappa är järnverksarbetare. Men de vill att jag ska ägna mig åt andra saker än vad de har gjort och de har stöttat mig i alla val.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om