Luleåföretag hyllas för lyckade miljösatsningar

Två Luleåföretag, Kyab och Alent Drying, finns med bland de svenska företag som lyfts fram av regeringen som exempel på lyckade miljötekniksatsningar.- Mycket smickrande, säger Kimmo Yliniemi, vd för Kyab.

Kimmo Yliniemi har utvecklat ett smart system för energieffektivisering i fastigheter. Hans företag Kyab är ett av de två Luleåföretag som lyfts fram av regeringen som exempel på lyckade miljötekniksatsningar.FOTO: Bengt-Åke Persson

Kimmo Yliniemi har utvecklat ett smart system för energieffektivisering i fastigheter. Hans företag Kyab är ett av de två Luleåföretag som lyfts fram av regeringen som exempel på lyckade miljötekniksatsningar.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2011-10-18 06:00

Kyab är ett avknoppningsföretag från Luleå tekniska universitet, LTU. Kimmo Yliniemi, 37, är utbildad civilingenjör i elektroteknik vid LTU. Efter utbildningen fick han en forskartjänst på universitetet. Hans forskning resulterade i ett patenterat mät- och styrsystem, Saber. 2008 fick Kimmo Yliniemi Skapas regionala utvecklingsstipendium för sin innovation.

Blomstrar
2010 tog Kimmo Yliniemi och hans företag, inrymt på Aurorum i Luleå, fram en färdig produkt, helt tillverkad i Norrbotten, och företaget blomstrar.

- Vi har i dag vida överskridit vår budgeterade försäljning. Vi säljer våra system över hela Sverige och har nio anställda. Våra främsta kunder är företag, stat och kommuner i Sverige och Finland, säger Kimmo Yliniemi.

Nu kommer ytterligare en bekräftelse på att Kyab är på rätt väg.

Regeringens strategi för miljöteknik från 2011 syftar till att förbättra förutsättningarna för framväxt och export av nya svenska miljötekniklösningar. Insatser på kort och lång sikt, från forskning och innovation till export, ska göra Sverige till ett föregångsland inom den nya, gröna tekniken. Regeringen satsar därför 400 miljoner kronor på miljöteknikområdet under perioden 2011-2014.

Som ett led i den satsningen har näringsdepartementet, miljödepartementet och utrikesdepartementet tagit fram en broschyr med positiva exempel på svenska miljötekniklösningar för att möta klimat- och miljöutmaningarna.

Nöjd
Två av de 13 företag som lyfts fram i broschyren är från Luleå; Kyab och Alent Drying.

Kimmo Yliniemi är mycket nöjd över att två Norrbottensföretag uppmärksammas på det här sättet.

-  De flesta andra företag är baserade i södra Sverige och är betydligt större, säger han.

Fakta Kyab

Kyabs mätsystem Saber är till för företag, fastighetsägare och villaägare som vill mäta energiförbrukning och styra funktioner i sin fastighet via internet.

Systemet är utvecklat speciellt med tanke på energibesparing. Med hjälp av en patentsökt algoritm kan mätsystemet beräkna hur mycket energi som används för uppvärmning respektive energiåtgång för varmvattenproduktion i en fastighet. Att veta hur energin används är en förutsättning för lyckade energibesparingsåtgärder. I de flesta fall kan man spara 10-20 procent på uppvärmningskostnaderna och 15-30 procent på varmvatten förbrukningen.

Mätsystemet består av mätenhet som kopplas till givare i fastigheten och en webportal. Via webportalen kan man följa energiförbrukningen online samt aktivera och styra annan utrustning i fastigheten.

Läs mer: www.kyab.se

Alent drying har tagit fram en ny och energieffektivare metod för torkning av virke. Torkning av virke slukar stora mängder energi på sågverk världen över. Virke torkas genom att blåsa uppvärmd luft genom virkeslasten. Alent Drying har effektiviserat torkningen genom att varva perioder då fläktarna körs på hög effekt, med perioder då de står stilla. Vattnet inuti virket fortsätter att vandra ut mot virkets yta även när fläktarna står stilla. Virkesytan förblir våtare än vid traditionell torkning vilket till och med underlättar vattentransporten ut ur virket. Förångningen går tre-fyra gånger snabbare vilket ger kortare torktid - samtidigt som risken för sprickbildning i träet minskar. Alent Drying torksystem resulterar i såväl kortare torktid som halverad elförbrukning.

Läs mer: www.alentdrying.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om