Luleåbor vann resa med Götheborg

När ostindiefararen Götheborg seglar från Örnsköldsvik till Luleå nästa vecka finns två seglingsintresserade Luleåbor med, Anders Nyman och Ingemar Hansson.Men Anders Nyman har erfarenhet av mer exotiska sjöresor än så. Han har deltagit i en forskningsexpedition till Sydpolen.

Skepp O´hoj! De båda cheferna i byggbranschen, Anders Nyman och Ingemar Hansson, har genom Luleå mäss och kongress vunnit en resa med segelfartyget Götheborg från Örnskjöldsvik till Luleå. Även NSD:s utsända kommer att segla med Götheborg på etappen till Luleå.

Skepp O´hoj! De båda cheferna i byggbranschen, Anders Nyman och Ingemar Hansson, har genom Luleå mäss och kongress vunnit en resa med segelfartyget Götheborg från Örnskjöldsvik till Luleå. Även NSD:s utsända kommer att segla med Götheborg på etappen till Luleå.

Foto: Fredric Lundqvist

LULEÅ2008-07-23 06:00
Anders Nyman, 49, och Ingemar Hansson,62, har genom Luleå mäss- och kongress vunnit resan med Götheborg till Luleå. De är båda seglingsintresserade chefer i byggbranschen och ser fram emot seglingsturen.
- Jätteroligt, det är verkligen ett speciellt fartyg, säger Anders Nyman.
Han är chef på ETK, ett företag specialiserat på att bygga kraftvärmeanläggningar. De har, sitt huvudkontor i Luleå.
Expedition till Sydpolen
Anders Nyman har erfarenhet av en betydligt längre båtresa än den mellan Örnsköldsvik och Luleå.
- För 20 år sedan var jag med på en forskningsexpedition till Sydpolen organiserad av Polarforskningssekretariatet, berättar han.
Hans uppgift var bland annat att konstruera fungerande lösningar för vattenförsörjning i det extrema klimatet till en forskningsstation som byggdes.
- Det var väldigt intressant. En erfarenhet. Men jag följde inte med fartyget hela vägen från Sverige till Sydpolen utan flög till Montevideo och gick ombord där. Men det tog ändå ett par veckor innan vi var framme, säger Anders Nyman.
Ingemar Hansson var tidigare chef för Peab i Norrbotten, men arbetar nu på en mer central nivå med att hitta nya verksamhetsområden för företaget. Ett av de verksamhetsområdena har en stark koppling till Götheborg -  vindkraft.
- Ja, vindsnurror likväl som segelfartyg behöver vind. Den kan omvandlas till både elenergi och rörelseenergi, konstaterar han leende.
Även NSD kommer att finnas med ombord under Götheborgs etapp från Örnsköldsvik till Luleå. Tillsammans med fotografen Fredric Lundqvist kommer undertecknad att mönstra på tisdagen den 29 juli för seglingen upp till Luleå. Rapporter från resan med det stolta segelskeppet kommer i NSD och på NSD.se.
Åkte med som jungman
Som minnesgoda NSD-läsare kommer ihåg har Liza Påve från Norrbotten seglat med Götheborg som jungman. Totalt var hon ombord i två omgångar om tre månader vardera under Götheborgs resa till Kina. Hennes dagboksanteckningar om livet ombord publicerades i NSD:s lördagsbilaga Helg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om