Luleåbo blir doktor på bussåkande

Åsa Rönnbäck.

Åsa Rönnbäck.

Foto:

Luleå2010-11-26 06:00
I dag försvarar Åsa Rönnbäck sin avhandling "Co-creation of Value in Public Transportation - A Quality Management Perspective" på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Ett arbete om hur länstrafiken i Värmland och bussbolagen ska kunna samarbeta för en bättre trafik.
- Jag har under fem år arbetat med att skapa ett samarbete mellan Värmlandstrafik AB och de bussbolag som kör trafiken.
Av från början fyra doktorander som anställdes i Värmlandstrafiks forskningsprojekt R3 är hon den första som disputerar.
Passagerarna
Åsas forskningsområde "Kvalitet i upphandlad nätverksorganisation" har påverkat Värmlandstrafiks organisation på många sätt. Inställningen att kvalitet lönar sig har smittat av sig.
- Min avsikt har hela tiden varit att öka kunskapen om kvalitet och verksamhetsutveckling. Jag började med att undersöka vad som inte var ett gemensamt synsätt mellan trafikbolaget och företagen som körde bussarna.
Hon upptäckte då att busspassagerarnas behov var helt andra än dem som bussföretagen prioriterade.
- Företagen satsade på bussar och biljettsystem i första hand. Passagerarna vill att bussarna kommer i tid och att informationen om trafiken går att lita på.
Kvalitet
Ett led i arbetet var att öka medarbetarnas och trafikföretagens inflytande. Åsa Rönnbäck valde därför tidigt att utbilda medarbetare i kvalitetsutveckling.
- Ganska tidigt gick det största bussföretaget med i mitt projekt. Nobina (fd Swebus) och Värmlandstrafik inledde årliga seminarier för att förbättra sina gemensamma processer och relationen som sådan.
- En tredje viktig milstolpe var när kvalitetsfaktorn integrerades i upphandlingsprocessen och Värmlandstrafik började utvärdera anbudsgivarna inte bara utiifrån lägsta pris, men även på hur anbudsgivarna jobbar med kvalitet.
Att ha haft sin forskning knuten till ett företag under flera år har inneburit både utmaningar och fördelar.
- Som forskare har jag under en lång tid gett förslag på hur arbetet ska fortskrida, varit delaktig i alla moment och dessutom fått goda relationer till människorna. Det gör det svårare att förhålla sig kritiskt till processen.
Uppvuxen i Luleå
- Samtidigt är det en styrka att kunna bygga upp en relation till chefer och medarbetare under fem år. Då skapas ett förtroende som gör det möjligt att få använda forskningsresultatet till att utveckla verksamheten.
Åsa Rönnbäck, 34, är född och uppvuxen i Luleå hon har studerat data och systemvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Hon har varit anställd som kvalitétsutvecklare inom flygvapnet innan hon påbörjade sin doktorsavhandling på Värmlandstrafik AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om