Länsstyrelsen bäst på jämställdhet

Staten satsar på att göra sina verksamheter jämställda och länsstyrelsen i Norrbotten har lyckats riktigt bra. Susanne Nilsson är personalchef och vet vad som varit viktigast i arbetet.- Titta på kompetensen vid rekryteringar, då är det lättast att förändra könsfördelningen.

Luleå2009-07-15 06:00
Länsstyrelsen i Norrbotten har arbetat med jämställdhet länge, och nu finns deras resultat på papper. Enligt en undersökning ligger de i framkant bland de statliga myndighetena med sitt jämställdhetsarbete.
"Varit i fokus länge"
- De här frågorna har varit i fokus länge för oss, ledningen har lyft fram könsfördelningen i ledningsgruppen, insynsrådet och i interna arbetsgrupper. Då genomsyrar det hela organisationen, säger Susanne Nilsson, personalchef på länsstyrelsen i Norrbotten.
"Staten leder jämt"
De satsningar som görs är en del i ett treårigt projekt, "Staten leder Jämt", som regeringen tog initiativ till 2008.
Målet är ett öka antalet kvinnliga chefer och experter och minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män i den statliga sektorn.
Länsstyrelsen är en av tio deltagande myndigheter och har i undersökningen ett index på 142 av totalt 180. Bland de myndigheter som deltar i "Staten leder Jämt" ligger medianvärdet på 107 och det högsta resultatet på 145.
Orsakerna till anmälan
- Vi anmälde oss till programmet av två orsaker. Dels för att vi inte ska slå oss till ro bara för att vi har ett bra resultat och dels för att vi vill ha in fler kvinnliga experter. På chefssidan ligger vi redan bra till, säger Susanne Nilsson.
De tips hon ger till andra arbetsplatser som vill jobba med jämställdheten så är det att göra det vid rekryteringar.
- Det är vid rekryteringar som det är lättast att påverka könssammansättningen, men också vid tillsättningar av arbetsgrupper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om