Pop mot disco, familj mot familj. Tvekamper är det nya svarta i årets Så ska det låta. Men den viktigaste förändringen i programmet handlar om genus, menar programledaren Peter Settman.
När Så ska det låta drar i gång igen på fredag i SVT1 kommer tittarna genast att märka av skillnaden. Borta är den manliga dominansen i rutan. I år har de gamla pianisterna och lagledarna Stefan Gunnarsson och Putte Nelson ersatts av Angelica Alm och Marika Willstedt.
- Jag är glad att det har blivit en balans som återspeglar hur det faktiskt ser ut i samhället. Det blir en annan kemi när de som gör programmet har olika kön, sedan kan folk säga vad fan de vill, säger Peter Settman.
Skriver historia
Angelica Alm, 30 år, och Marika Willstedt, 27 år, är superentusiastiska över debuten i Så ska det låta och vill egentligen inte alls tänka på genusfrågan. Samtidigt konstaterar de att det skrivs historia i avsnitt två där Lill-Babs och dottern Malin Berghagen tävlar mot Ann-Louise Hanson och hennes dotter Josefin Glenmark. Att fyra kvinnliga artister får draghjälp av två kvinnliga lagledare har aldrig hänt förut.
- Jag har tampats med den här frågan så mycket under min karriär. Man får alltid frågan "hur känns det att vara tjej?", men det är aldrig någon som skulle ställt den frågan till en kille. Men jag kan tänka mig att det är viktigt att det finns tjejer i rutan som gör det vi gör, säger Marika Willstedt.
Heta tvekamper
Ett tema i årets omgång av Så ska det låta är folkkära artister i oväntade sammanhang. Ett annat är tvekamper. I första avsnittet kämpar Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund från Alcazar (disco) mot Christer Sandelin och Tommy Ekman i Style (pop).
- Den här gången kände man sig så otroligt trygg, ofta sätts man ihop med folk som man aldrig har jobbat med förut. Vi gick in för det som attan för att visa att vi i Alcazar verkligen kan sjunga på riktigt, säger Andreas Lundstedt och Lina Hedlund, som båda är veteraner i "Så ska det låta".