Konstnären Bertil Sundstedt 70 år – penseldragen som blev musik

Konstnären Bertil Sundstedt fyller 70 år i dag, torsdag. Han kan känna sig nöjd över sin yrkesbana, för hans konst har blivit ljuv musik.Något år senare träffades Bertil Sundstedt och Karin E E von Törne Haern. De var båda 18 år gamla och konstnärer. De blev ett par, men det skulle dröja 34 år innan de gifte sig. Vi vill börja från noll, säger Karin, och då hade de mellanliggande äktenskap bakom sig.Det är inte att ta i att kalla Bertil Sundstedt för Norrbottens konstnärsprofil. Det är en profil med drag av Lenin och det passar ju bra i ett rött län. Sedan har han sagt att det inte varit så dumt i Ryssland heller, åtminstone på gamla Sovjettiden. Bertil Sundstedt är en färgstark konstnär och då inte bara i rött.

Oljemålningen Ko över Sarek blev till skivomslag på Norrlåtars ”Framtidshopp”.

Oljemålningen Ko över Sarek blev till skivomslag på Norrlåtars ”Framtidshopp”.

Foto:

Luleå2018-06-21 06:00

Först gjorde han oljemålningen ”Ko över Sarek”. Det var ingen fjällko, ingen renko, utan en helt vanlig ko som blickade ut över nationalparken. Kon håller upp ena frambenet och det ser ut som hon tänker hoppa från fjället.

Det var på 1980-talet och målningen sågs av musikanterna Hasse Alatalo och Mikael i gruppen ”Norrlåtar”. De greps av den rödbrokiga mjölkkon som hamnat vilse i vildmarken och skrev ett musikstycke som fick målningens titel. Bertil Sundstedt tillät gruppen att använda målningen som skivomslag och skivan fick titeln ”Framtidshopp”. Kon stod ju liksom färdig att hoppa.

Så ibland kan olika konstarter befrukta varandra. Bertil Sundstedts konstnärsbana är fylld av sådana befruktningar. Förutom att han målat och skulpterat, han har också varit konstlärare och även skrivit om konst. Tog initiativ till och var ansvarig utgivare för kulturtidskriften ”Hjärnstorm”. I bokform har han nedtecknat den norrbottniska konsthistorien och i dagspressen har han recenserat konst. Det är modigt av en utövande konstnär att ha synpunkter på vad kolleger åstadkommer.

Den Sundstedtska konstnärsbanan började tidigt. Redan som sjuåring bestämde sig Bertil för att bli konstnär. Till detta bidrog kanske den lärare som var inneboende hos familjen Sundstedt i Boden. När han lämnat katedern för dagen tog han fram vattenfärgerna och målade och sjuåringen Bertil han såg, frågade och lärde.

Sedan var ju Boden en konststad med en alldeles egen konstnärsgrupp, Bodenskolan. Bertil var lite för ung för att kvala in, men han lärde känna dessa äldre herrar, för de var huvudsakligen herrar, och han såg deras konst och inspirerades. I gymnasiet hade han Tex Berg som bildlärare och han såg Bertils talang för måleriet och fick som 17-åring plats på Sunderby konstskola, ett år för tidigt. Där fick han Bodenskolans Ingvar Jigrud som lärare och där fanns också Roland Larsson.

I mitten av 1960-talet, studerade Bertil Sundstedt oljemåleri för Tex Berg, sedan följde Konstfack och utbildning till teckningslärare, informatör hos Statens konstråd och så blev han Norrbottens förste länskonstnär 1991. Två år senare lämnade han tjänsten som länskonstnär och 1997 blev han lärare på Konstskolan i Sunderbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om