Konferens lockade många
Distriktsläkaren och docenten i allmänmedicin Annika Forssén från Luleå föreläste om klimakteriet och vetenskapen under den genusmedicinska konferensen.- Det är extra viktigt att vetenskapen är vetenskaplig.
Foto: Maria Ekman
Syftet med konferensen var att synliggöra var vården inte är jämställd och hur hälso - och sjukvården arbetar för att den ska bli jämställd. Fokus sattes också på forskning och utvecklingsarbeten med ett jämställdhets - och genusperspektiv.
Det digra programmet innehöll följande punkter och föreläsare:
Katarina Hamberg, docent i allmänmedicin vid Umeå universitet, föreläste om genusperspektiv i medicin och vård.
Anders Kald, docent vid universitetssjukhuset i Linköping, föreläste om kvinnor med "ljumskbråck" har rätt till operation.
Birgitta Evengård, professor vid Umeå universitet, föreläste om jämställd vård.
Annika Forssén, distriktsläkare på Porsö vårdcentral och docent i allmänmedicin vid Umeå universitet, föreläste om klimakteriet och vetenskapen.
Erik Lucht, verksamhetschef vid Hässelby vårdcentral, föreläste om den jämställdhetsplan/likabehandlingsplan vid Hässelby vårdcentral.
Ingela Wennman, verksamhetsutvecklare ambulanssjukvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, föreläste om rättvis och jämlik vård inom ambulanssjukvården.
Sofia Sederholm Lawesson, kardiolog och doktorand vid universitetssjukhuset i Linköping föreläste om kvinnlig hjärtinfarkt, från symptom till behandling ur ett genusperspektiv.
Dessutom gav landstingets läkare Elsa Lehtonen, vårdchef inom division Opererande och sjuksköterskan Kristina Ernstsson, exempel på hur Norrbottens läns landsting arbetar för att säkerställa en jämställd vård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!