Klas Burling förde in popen i Sveriges Radio

Klas Burling har träffat många världsstjärnor. Här den amerikanske sångaren Johnny Cash och hans hustru June Carter där Burling överlämnade en guldplatta.

Klas Burling har träffat många världsstjärnor. Här den amerikanske sångaren Johnny Cash och hans hustru June Carter där Burling överlämnade en guldplatta.

Foto: AP

Luleå2011-02-14 06:00

Klas Burling heter den 20-årige ynglingen som under 60-talet i radio ledsagade en hel ungdomsgeneration in i popens förlovade land.

I morgon fyller han 70 år.

Hans djupa musikintresse kommer ur något som kan beskrivas såsom fyra rysningar som fick nackhåren att resa sig, en del kallar fenomenet "ståpäls". Ilningarna har kommit stötvis under åren. Den första kom en sen afton 1957 då vår yngling rattade in Radio Luxemburg och ut brakade "Whole lotta shakin´ goin´ on" med Jerry Lee Lewis. Världen blev aldrig mer densamma.

- Jag rusade runt i skivaffärer i Stockholm och försökte få tag på skivan. Alla skakade oförstående på huvudet. En del trodde att det var komikern Jerry Lewis som gjort en skiva, berättar Klas Burling.

Beatleskonsert
På den tiden var Radio Luxemburg enda stället där man kunde lyssna på utländsk musik. Sveriges Radio körde bara dragspelsmusik och svenska schlagers, men andra tider skulle komma.

Nästa dos åtnjöts i Bournemouth i England 1963, när han bevistade en Beatleskonsert och "She loves you" dånade ut. 1966, ännu en då Jimi Hendrix mullrade igång med "Hey Joe". Den fjärde kom 1969 med "Whole lotta love" och Led Zeppelin.

- Visst har jag hört många bra låtar genom åren men de här fyra stod för något nytt och fräscht, åtminstone för mig. Musiken togs till ett högre plan, säger Klas Burling.

Radio Nord
I slutet av 50-talet jobbade han extra på en skivaffär, de var leverantörer av musik till Sveriges Radio. Han kom i kontakt med chefen för grammofonarkivet, Folke Erbo.

- De behövde lite extra hjälp med att spela "skvalmusik". Jag fick hoppa in några timmar då och då, säger Klas. Monopolföretaget Sveriges Radio var irriterat på uppstickaren piratra-diostation Radio Nord och ville "mota Olle i grind". Nu skulle man spela musik och 1961 i maj drog man igång med Melodiradion, det är faktiskt 50-års jubileum om några månader.

På hösten drog ungdomsprogrammet Rock 61 igång. Klas Burling sökte och fick programledarjobbet ett år senare döpte han om det till Pop 62, svenska språket hade berikats med ett nytt ord: pop! Programmet bevakade den nya brittiska och amerikanska musiken som vällde fram. I sex sju år kördes programidén.

Tio i topp
1963-64 ledde han Tio i topp, där ungdomar i olika städer fick rösta fram sina favoriter varje lördag. Lyssnarskaror på över tre miljoner kunde noteras man kan ana ett uppdämt behov.

Man kan med fog påstå att jubilaren hade häcken full under 60-talet. På tisdagskvällar körde han Kvällstoppen i radion.

- Jag ringde runt varje vecka till de 20-25 största musikaffärerna i landet och frågade vilka skivor som såldes mest. Sedan satte jag ihop en lista på grundval av detta, berättar Klas Burling.

Intervjuade Beatles
I Bournemouth gjorde han den första intervjun med Beatlarna.

- Jag fick väldigt bra kontakt med dem. Jag var samma ålder, de engelska journalisterna var oftast i 40-50 årsåldern. Jag berättade om Tio i topp och deras framgångar där, Liverpoolgrabbarna tände på alla cylindrar.

Beatles manager Brian Epstein förstod att han hade något stort på gång. Att harva runt i England var väl bra men de bör nog prova sina vingar, ute i stora världen. Sverige kunde vara en lämplig test. Burling tog kontakt Epstein och tecknade avtal om en radio- och tv-spelning, även den ekonomiska ersättningen fanns i överenskommelsen.

Drop in
Söndagen den 3 november 1963 sändes det legendariska tv-programmet Drop in. Det hade spelats in några dagar tidigare och programledare var Kersti Adams Ray och Kjell Eriksson. Burling fanns med som presentatör av popgruppen The Beatles.

- Jag förstod inte då hur stort det var, konstaterar Klas Burling. Jag tyckte bara de var jävligt bra, spelglädjen, entusiasmen och drivet tog oss alla med storm. Utom Lasse Bagge och Svante Thuresson i Gals and Pals som också var med i denna magiska tv-sändning. "Popsnören, sa de. Typiska dagsländor. Jazz är det enda som håller ". De skulle framföra två låtar, de blev fyra, när de körde den sista "Long tall Sally" hade teknikerna hunnit koppla bort hälften av mikrofonerna. Ljudet var uruselt. Deras energi gick ändå ut genom rutan.

I slutet av 60-talet kom proggen in i bilden och han kände sig lite obekväm på radion. Det var annat än musiken som sattes i främsta rummet. Burling tog följaktligen "sin Klas ur skolan" och började jobba på skivbolagen CBS och RCA under 70- och 80-tal, där han fick utrymme för sin eld - musik. I början av 90-talet återkom han på SVT, nu som artistansvarig.

Dana Dragomir
Han sammanbor med "panflöjtens drottning" Dana Dragomir.

Ljuv musik uppstod hos de tu i samband med inspelningen av musiken till filmen Mio, min Mio för 20 år sedan. Numer jobbar han med bokningar och turnéplaner åt Dana i det gemensamma bolaget Pandana AB.

Klas Burling måste betraktas som en radiopionjär. För precis som en gång Sven Jerring och Lennart Hyland har Burling journalistiskt skildrat en era.

En Beatlesanekdot måste vi få oss till livs:

- Som bekant rådde beatlemania i England, folk var som tokiga. Paul klädde ut sig i hatt, trenchcoat, lösskägg och glasögon och gick ut och samtalade med folk innan spelningen, ingen kände igen honom. Om en stund kom han in "jaa, hur ska det här gå, folk är hysteriska redan innan spelningen".

Namn: Klas Johan Sigfrid Burling

Familj: hustrun Dana Dragomir, 46, dottern Alexandra, 16, samt dottern Anne-Christine från tidigare äktenskap.

Bor: lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Född: den 15 februari 1941 på Drottningholm, nära slottet där kungafamiljen numera bor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om