Jorden runt ­– på mer än 80 dagar

Den 1 juni åker två Luleågrabbar iväg på sitt livs äventyr – en jorden runt-resa i båt.

seglare. 21-åringarna Allexius Sundberg-Nikumaa (till vänster) och Marcus Häggström från börjar sin jorden runt-resa 1 juni. Planen är att de ska vara borta mellan två och tre år.

seglare. 21-åringarna Allexius Sundberg-Nikumaa (till vänster) och Marcus Häggström från börjar sin jorden runt-resa 1 juni. Planen är att de ska vara borta mellan två och tre år.

Foto: Johan Eklöf

LULEÅ2015-05-05 06:00

Egentligen har Marcus Häggström, 21, och Allexius Sundberg Nikumaa, 21, redan gjort en häftig personlig resa. Ingen av dem kunde nämligen det minsta om segling när de för två och ett halvt år sedan bestämde sig för att åka jorden runt.

– Vi lärde oss allt från grunden. Vi visste inte ens vad köl och sittbrun var, säger Marcus Häggström.

– Sedan gick vi en seglingskurs här i Luleå och att segla är inte så svårt, säger Allexius Sundberg Nikumaa.

Efter att ha kollat runt på olika ställen hittade de båten de ville ha, i Norrköping.

– Vi ville ha en robust båt som kan ta oss långt, säger Allexius Sundberg Nikumaa.

Den tio meter långa och tre meter breda segelbåten Amiga kostade 100 000 kronor.

I två år har grabbarna gjort allt för att hon ska vara redo att ta dem jorden runt den 1 juni i år.

– När vi fick båten läckte den in vatten. Det var en slang från diskhon som läckte. Men nu är båten helt tät. Dessutom har vi dragit ut hela elsystemet och dragit in ett nytt.

Renoveringen av båten har kostat mycket pengar.

– Vi har haft heltidsanställning på Max och tagit på oss extrapass alla röda dagar. Dessutom har vi bott hemma hos våra föräldrar vilket gjort att vi kunde spara pengar, säger Marcus Häggström.

I princip alla dagar de inte varit på jobbet har de arbetat med båten som står på Granuddens hamnförening på Bergnäset. De har skruvat, slipat och tätat oavsett om det varit 25 plusgrader eller 25 minusgrader ute. Men det hårda arbetet verkar inte bekomma Marcus Häggström och Allexius Sundberg Nikumaa ett dugg. Snarare tvärtom.

Jungfruresan tillsammans är redan gjord. Den blev av när de körde upp Amiga från Norrköping.

– Resan gick bra. Vi hade lite problem när vi skulle backa in i hamnarna och vi var väl nära att köra in i varenda båt. Hon är lite svårbackad Amiga, men förhoppningsvis kommer det gå bättre nu, säger Marcus Häggström.

De har för länge sedan funderat ut hur arbetsschemat på båten ser ut när det väl är dags för avresa.

– Vi kommer gå i fyratimmarsskift. Den som inte sköter manövreringen kan vila upp sig, säger Marcus Häggström.

Ingen av grabbarna kommer ha någon speciell uppgift utan båda två har lärt sig samma saker, ifall någon av dem skulle bli sjuk.

Det stora äventyret beräknas ta mellan två år och tre år. Marcus Häggström och Allexius Sundberg Nikumaa har valt att bara planera de inledande rutterna.

– Vi åker ner mot Kanarieöarna och stannar där till november. Sedan åker vi över Atlanten till Karibien, säger Allexius Sundberg Nikumaa.

Har ni något drömresemål som ni verkligen måste åka till?

– Hmmm, att bara ligga på stranden i Karibien blir skönt. Men Påskön hade varit coolt att segla till, säger Alexius Sundberg Nikumaa.

Självklart kommer mycket mat med på resan. Ett kylskåp är inmonterat och ett källarytrymme kallat kölsvin gör att det finns gott om plats för förnödenheter. Konserver, ägg, lök och ägg kommer bli en stor del av kosten efter den 1 juni.

– Pannkakor och omelett kommer det bli mycket av, det är typisk sjömansmat. Vi ska även fiska en hel del. Det finns gott om goda matfiskar i Atlanten, till exempel svärdfisk, guldmakrill och tonfisk, säger Marcus Häggström.

Och snart bär det av mot vidder få nordbor upplever under en hel livstid.

– Det känns lite overkligt att det bara är en månad kvar, säger Marcus Häggström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om