Humanisten Birgit fyller 80

"Jag är värd att firas", säger Birgit Abrahamsson och skrattar gott. Hon ska ha mottagning i hemmet med sjöutsikt. Istället för presenter vill hon att gästerna ska skänka pengar till Rädda Barnen, SOS barnbyar eller annan välgörenhet.

"Jag är värd att firas", säger Birgit Abrahamsson och skrattar gott. Hon ska ha mottagning i hemmet med sjöutsikt. Istället för presenter vill hon att gästerna ska skänka pengar till Rädda Barnen, SOS barnbyar eller annan välgörenhet.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2008-06-07 06:00
Imorgon fyller en sann humanist, Birgit Abrahamsson, Luleå, 80 år.
All världens nöd, flyktingöden och inte minst miljön har engagerat henne genom åren. Och det har inte stannat vid prat. Birgit har handlat. Hon har gett av det hon har men också fått tillbaka. Hon blir rörd när hon beskriver vänskapen med Sedika från Mostar i Bosnien.
- Sedika är en så fantastisk människa, säger hon.
Hon föddes den 8 juni 1928 i Buresjön i Sorsele kommun och växte upp i ett jordbrukarhem tillsammans med föräldrar och fyra syskon. Betygen från folkskolan var lysande men att få fortsätta studera otänkbart. Istället blev det jobb på Hotell Renman i Sorsele där Birgit Abrahamsson fick utlopp för sitt matlagningsintresse. Så träffade hon sin blivande make Martin Eriksson och snart kom de tre barnen. Martin arbetade inom Konsum och fick flytta från det ena stället till det andra i arbetet. Birgit och barnen fick vackert följa med. Det var inte lätt med alla uppbrott och flyttar till nya bostäder och nya främmande miljöer.
Drabbad av cancer
- Men jag var tålmodig, flyttade med utan invändningar och gick in för att bygga upp trygghet och trivsel på de nya platserna, säger hon.
Flyttarna gick från Västerbotten till Norrbotten och Råneå och sedan Luleå. Birgit Abrahamsson var hemmafru fram till skilsmässan 1967. Hon berättar hur hon då bittert fick erfara vad det innebär att inte ha en egen ekonomi och hur hon senare har fått klara sig på en väldigt liten pension.
- Några år innan skilsmässan hade jag drabbats av livmoderhalscancer. Det var ingen lätt period i mitt liv. Jag fick kämpa för ett egenvärde och för en egen försörjning samtidigt som jag drabbades av depressioner, säger hon.
Fick miljöpris
Birgit Abrahamsson utbildade sig på Sunderby folkhögskola och gav sig sedan ut på arbetsmarknaden men det var inte lätt att få jobb. Hon berättar om korta anställningar i bland annat olika barer, hos Skådebanan och i receptionen på en kursgård.
- Jag trivdes väldigt bra med att jobba med mat och vara bland människor. Jag fick ta ansvar och visa vad jag kunde, säger hon.
Olyckor med bland annat en svår knäskada tvingade henne till sjukskrivningar och förhindrade henne senare att ta fysiskt tyngre jobb.
Tack vare att hon alltid gått in för att se livets ljusa sidor, se mer till andra än sig själv och generöst bjuda av det hon haft har hon levt ett mycket aktivt och innehållsritk liv trots allt. Hon var länge engagerad i Konsumentgillet och satt också med i Konsumentgillesförbundet. Hon har engagerat sig i miljöfrågor och för flyktingar som kommit till Luleå. I sitt 55 plus-boende på Lulsundsgatan har hon drivit återvinningsfrågor och arbetat för social gemenskap. År 2001 tilldelades hon miljöpartiet de grönas miljöpris.
Firar med musik
Birgit Abrahamsson berättar om samarbete med den internationella kvinnoföreningen Esperanza, om kvinna till kvinna-kampanjen med skickande av paket till kvinnor i Bosnien. Hon berättar inte minst om vänskapen med Sedika från Mostar i Bosnien.
- Hennes son utbildade sig till sjukgymanst men fick inte jobb här utan flyttade till Värnamo. Sedika flyttade efter men vi håller kontakten. Visst har jag varit och hälsat på dem. De är så underbara människor, säger hon.
Sin födelsedag firar Birgit med mottagning i hemmet - och med musik.
Hon är musikälskare av stora mått.
- Jag har ett abonnemang till Norrbottens kammarorkesters konserter. Det unnar jag mig, säger hon förtjust.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om