Hon hoppas på att bli Årets hemmakonditor

På söndag avgörs Årets hemmakonditor 2010. Med hjortron som främsta ingrediens hoppas Norrbottens semifinalist Regina Niemi kavla till sig en plats i finalen.

"Rösta på mig!" Arrangörerna uppmanar semifinalisterna att kampanja för sina recept och har skickat dem förtryckta affischer och förkryssade personvalssedlar. "Jag har fått positiva reaktioner, det är många som inte visste att jag var med i tävlingen", berättar Regina Niemi i sitt chokladdoftande kök.

"Rösta på mig!" Arrangörerna uppmanar semifinalisterna att kampanja för sina recept och har skickat dem förtryckta affischer och förkryssade personvalssedlar. "Jag har fått positiva reaktioner, det är många som inte visste att jag var med i tävlingen", berättar Regina Niemi i sitt chokladdoftande kök.

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ2010-08-10 06:00

- Jag hoppas att jag vinner men det räcker med att jag går till final för att jag ska vara nöjd, säger Regina Niemi från Gammelstad och tar fram kakao, mjöl, margarin, ägg och socker. I köket på Blygergränd ska det snart bli fransk chokladkaka.
15 semifinalister
Hon är en av 15 semifinalister som gör upp om titeln Årets hemmakonditor, en tävling arrangerad av Fazer. Bakentusiaster från hela landet har under 15 veckor skickat in sina recept till en jury som varje vecka har utsett en semifinalist. Fram till på söndag kan nu allmänheten rösta på deras bidrag på tävlingens hemsida. I konkurrens av bland annat chokladparfait och glassfyllda kardemummaflarn är det med en hjortronmoussetårta med mandelbotten som Regina Niemi hoppas få allmänhetens gommar att vattnas.
- När jag gick min konditorutbildning i Kristianstad för några år sedan så provade jag att baka den här tårtan. Den blev snabbt populär, många av mina klasskompisar tyckte om bärsmaken. Det är ju lite ovanligt att man äter hjortron i söder så de tyckte att det var exotiskt.
"Våga prova"
Det är med vana händer som Regina Niemi slår av köksmixern och smetar ut de hopblandade ingredienserna i en form. Bakintresset vaknade redan under mellanstadiets hemkunskapslektioner och nu skapar hon allt från sötsaker till matbröd i köket minst en gång i veckan. Med ett gäng hallonbrownies utsågs hon i våras till en av vinnarna i en annan nationell recepttävling. Till nybörjare som vill nå liknande framgångar har hon ett tips.
- Man måste våga prova sig fram. Recept som ser svåra ut på papperet kan egentligen vara enkla. Man ska inte vara rädd för att misslyckas, det har hänt att även jag har bakat bröd och glömt att tillsätta jäst, säger Regina och skrattar.
Blir hon en av de fem som går vidare till finalen i Stockholm ska hon under en chokladfestival på Nordiska museet baka sitt verk framför en utsedd jury.
Arbetssökande
- Det skulle vara kul att få göra hjortrontårtan inför publik. Jag har varit på festivalen tidigare så jag vet att det är en chans att få träffa mycket folk i branschen och visa vad man går för.
Regina är född och uppvuxen i Pajala men bor i Gammelstad sedan några år tillbaka. I dagsläget är hon arbetssökande och tror att en vinst i Årets hemmakonditor skulle resultera i viktig marknadsföring. Hon har redan fått jobberbjudanden från Stockholm och norska Tromsö men har inte bestämt sig för vilket land hon vill arbeta i. Desto säkrare är hon på vad hon vill satsa på i framtiden.
- Min dröm är att starta ett eget konditori. Där skulle jag sälja allt från bakelser och kanelbullar till matbröd, säger Regina leende samtidigt som hon tittar till chokladkakan i ugnen som snart verkar vara färdig. En ljuv doft av kakao har nämligen spridit sig i hela lägenheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om