Hockeyn är hans liv

En av Luleås hockeylegendarer - Jens Hellgren. I morgon fyller han 50 år.

En av Luleås hockeylegendarer - Jens Hellgren. I morgon fyller han 50 år.

Foto: Kurt Engström

Luleå2012-05-12 04:32

Det finns hockeyikoner i länet. Jens Hellgren tillhör den numer lätt grånade skaran. Han var med när Luleå Hockey efter många tappra försök naglade sig fast i Elitserien. Gossarna grävde djupt för i 28 år har sejouren hållit. I morgon har nämnda ikon den goda smaken att fylla 50 år.

Enkelt uttryckt kan man säga att hans liv hittills varit en hockeyresa.

- Jag är fostrad idrottsligt och socialt i sporten, säger Jens.

Mänskliga kvalitéerna
Hockeyvärlden må numer vara resultatinriktad och penningstinn och ibland fylld av cynism. Efter en kort pratstund med Jens förstår man att när allt yttre slipats bort är det de mänskliga kvalitéerna som räknas, här också.

Vi tar det från början:

En ung tjej från Jokkmokk träffade en yngling från Murjek, de kom så småningom att knyta hymens band. De unga tu drog ner till kusten och Luleå, där jobben fanns. Vår jubilar tittade fram på våren 1962 och tog sina första stapplande steg på Tunastigen. Idrottsintresset började gro tidigt. Det var hockey och fotboll som gällde. Han hade stora framgångar som spelskickligt vänsterback i Notvikens pojklag som tog en hedrande tredjeplats i riksomfattande Buster Cup. När han blev uttagen till TV-pucken fick bollsparkandet bli andra fiolen.

1977, som 15-åring, debuterade han i Groko Hockey.

1979 blev Groko Luleå HF. Säsongen 1982-83 var Luleå ett mål från Elitserien. Men unge Hellgren gick ändå upp till Elitserien.

I och med att Frölunda hade fått korn på den snabbskrinnande hårdskjutande Tunaynglingen. Säsongen därpå bar det sig inte bättre än att Frölunda ramlade ur Elitserien och Luleå gick upp. Trots detta ville ledande i Luleå Hockey ha tillbaka sin talang.

Nu med facit i hand kan vi konstatera att återköpet var lyckosamt. Hans åtta säsonger i Luleå kan gott benämnas som en klang och jubel föreställning.

Du lade av med elitserien tidigt?

- 1992 lade jag av, bara 30 år gammal. Det var motivationen som tröt jag orkade inte träna så mycket som det krävs på den nivån. Motivation går inte att tvinga fram.

Bodens IK
Sedan blev det Bodens IK, där han skulle varva ner. Varva ner och varva ner, 22 mål och 15 assists blev facit säsongen 1992-93.

Här höll hans hockeyäventyr på att ta slut. Han började på en utbildning på Skandia för att bli försäkringsmäklare. Då slog börskraschen till med stora neddragningar i branschen. Hellgren tog Jens ur skolan och stack till italienska Asiago för hockeyspel.

Sedan blev det Reims i Frankrike. Det var den gamle Luleåtränaren Micke Lundström som kallade. Där blev han pappa, ett så kallat kärleksbarn föddes, Bettie heter hon och är nu 15 år och bor med mamman i Montpellier i södra Frankrike.

Han avslutade sin spelarkarriär i danska Aalborg säsongen 1995-96.

Chockbeskedet
2008 återkom han till Aalborg som tränare. Efter någon tid nåddes han av chockbeskedet att dottern nere Frankrike hade fått cancer, ett knä var angripet. Det blev svårt att fokusera på tränarjobbet.

- Danskarna såg hur jag mådde och var väldigt förstående för min situation. Jag åkte ner till Frankrike och hade mycket tid med henne. Det slutade lyckligt och hon är idag helt återställd men hennes ena knä är av titan. Händelsen var en påminnelse om vad som verkligen betyder något. Livet är inte bara glam och hockeyspel.

Dottern hälsar på farsan fyra-fem gånger om året här i Sverige. Bettie i Montpellier har stor plats i fadershjärtat.

Spännande tillvaro
Varför är du hockeytränare?

- Det är ett utsatt jobb en dans på slak lina men det är en spännande tillvaro. Hela mitt liv har jag funnits inom idrotten, tävlan har blivit en livsstil. Nog kan man fundera ibland om det är värt det.

Någon idrottsmänniska du ser upp till?

- Slavomir Lener var en duktig coach. Han var också en väldigt fin människa.

Ett All Star Team med Luleåspelare?

- Målvakt blir Mats Blomqvist. Jag växte upp med "Blomman" i målet, det väger tungt. En av backarna blir Timo Jutila, en gudabenådad spelare i sina bästa stunder. Den andra backplatsen tar Roger Åkerström. Jag hade inte tänkt ta med honom för det är en mycket god vän. Trots allt, han är en av Luleås stora spelare, uttagningen kan inte betraktas som vänskapskorruption he,he.

- Center blir Matti Ruisma en man med magiska händer som jag hade förmånen att spela med.

- På ena kanten sätter jag Justin Williams som jag hade turen att coacha. Han kom hit under NHL-lockouten. Av honom lärde jag mig att inte döma hunden efter håren. Han var en försynt kille, inga muskler syntes på honom, lite av clown vid sidan om. Men herre gud, vilken spelare, han hade allt.

- På andra kanten sätter vi en grym hockeyspelare, L-G Pettersson, en jävla bra kompis och en fin människa.

Västerås
Jens är fortfarande skriven i Luleå och har sitt basläger på Lingonstigen. Där den mycket förstående hustrun Ulrika bor med Jens två bonusbarn, Ulf och Emma.

- Det blir en del åkande upp och ner för Ulrika och mig, säger Jens.

Det blir norrbottnisk tränarduo i Västerås IK till hösten. Den nye huvudtränaren heter Joakim Fagervall och kommer från Övertorneå.

- Jag har väl inte fattat beslutet om den nye tränaren men jag har dragit mitt strå till stacken. Jocke var juniortränare under min tid i Boden. Vi har genom åren stött på varandra på olika kurser. Jag trivs med honom och det kommer att bli bra, säger Jens.

Hur ska du fira?

- Till helgen blir det lugnt, bara närmsta familjen. Den 11 juni åker vi Montpellier, då har Bettie precis slutat skolan. Vi har hyrt ett hus där i elva dagar, det ska bli skönt.

1996-2000 J 20+ Hockeygymna
siet, Luleå

2000-2001 Bodens IK, Allsvenskan

2001-2003 Nyköping, Allsvenskan

2003-2007 Luleå hockey, Elitserien

2007-2008 Brunico, Italien

2008-2009 Aalborg, Danmark

2009-2010 Piteå, Div 1

2010-2011 Björklöven, Div 1

2011-2012 Västerås, Allsvenskan

2012-- Västerås, Allsvenskan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om