Hon Àr ny chef för lantbruksenheten pÄ lÀnsstyrelsen i LuleÄ dÀr lite drygt 20 personer jobbar. Johanna Wallsten kommer pÄ sÄ vis hem till Norrbotten igen efter studier och arbeten i Uppsala, USA och UmeÄ.
â Jag vĂ€xte upp i Kalix, pĂ„ Storön, dĂ€r man fiskar löja. SĂ„ nu bor jag nĂ€rmare min mamma som bor kvar i mitt barndomshem och min syster med syskonbarn som bor hĂ€r i LuleĂ„. Det kĂ€nns fint.
Hon Àr van att vara chef efter att ha innehaft flera chefs- och ledarposter pÄ SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i UmeÄ.
Du Àr utbildad agronomiedoktor, vilket innebÀr?
â NĂ€r man som agronom skriver en avhandling och försvarar den blir man agronomiedoktor.
Vad handlade din avhandling om?
â Jag började 2003 med att se pĂ„ hur man inte bara tröskar spannmĂ„lets kĂ€rna utan skördar hela strĂ„et och axet som blir till ett grovfoder och utfodrar det till mjölkkor. Jag tittade pĂ„ hur bra Ă€r det Ă€r för korna, gillar de att Ă€ta det och sĂ„ vidare. Det var stort intresse för det dĂ„, det var lite nyare dĂ„. Nu finns det mer kunskap i Ă€mnet, tjugo Ă„r senare. Det har byggts ut mer sĂ„ att man jobbar mer med till exempel baljvĂ€xter hĂ€r i Sverige.
Och nu ska du alltsÄ jobba med EU-stöd, livsmedelsstrategin NÀra mat, och annat. Kan du kort beskriva vad ditt jobb handlar om?
â Vi pĂ„ lantbruksenheten ska arbeta för att implementera den livsmedelsstrategi som regeringen beslutat. Det Ă€r helt klart möjligt att producera mer livsmedel hĂ€r i Norrbotten, och det kĂ€nns vĂ€ldigt roligt att vara en kugge i det hjulet. Vi jobbar mycket med exempelvis investeringsstöd sĂ„ att intresserade kan komma igĂ„ng med sina idĂ©er och initiativ.
Vad kÀnns roligast med ditt nya jobb?
â Att göra nĂ„got nytt. Jag har jobbat pĂ„ SLU i 18 Ă„r, sĂ„ att gĂ„ frĂ„n forskningen till mer nĂ€ra kontakt med lantbrukarna kĂ€nns spĂ€nnande. Man jobbar ju mer operativt hĂ€r, vilket kĂ€nns jĂ€tteroligt. Och det Ă€r ett vĂ€ldigt bra gĂ€ng hĂ€r uppe, som jag Ă€r imponerad av. De jobbar ambitiöst med högra krav pĂ„ sig. SĂ„ det kĂ€nns bra.