"Bra gäng här uppe – jag är imponerad"

Född 1975, lämnade Norrbotten 1998 för att plugga till agronom i Uppsala och har sedan dess bott på håll. Men nu vänder Johanna Wallsten mot norr.

Johanna Wallsten är ny chef på länsstyrelsens lantbruksenhet i Luleå.

Johanna Wallsten är ny chef på länsstyrelsens lantbruksenhet i Luleå.

Foto: Julianne Oliveira

Luleå2023-10-10 05:10

Hon är ny chef för lantbruksenheten på länsstyrelsen i Luleå där lite drygt 20 personer jobbar. Johanna Wallsten kommer på så vis hem till Norrbotten igen efter studier och arbeten i Uppsala, USA och Umeå.

– Jag växte upp i Kalix, på Storön, där man fiskar löja. Så nu bor jag närmare min mamma som bor kvar i mitt barndomshem och min syster med syskonbarn som bor här i Luleå. Det känns fint.

Hon är van att vara chef efter att ha innehaft flera chefs- och ledarposter på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Umeå.

Du är utbildad agronomiedoktor, vilket innebär?

– När man som agronom skriver en avhandling och försvarar den blir man agronomiedoktor.

Vad handlade din avhandling om?

– Jag började 2003 med att se på hur man inte bara tröskar spannmålets kärna utan skördar hela strået och axet som blir till ett grovfoder och utfodrar det till mjölkkor. Jag tittade på hur bra är det är för korna, gillar de att äta det och så vidare. Det var stort intresse för det då, det var lite nyare då. Nu finns det mer kunskap i ämnet, tjugo år senare. Det har byggts ut mer så att man jobbar mer med till exempel baljväxter här i Sverige.

Och nu ska du alltså jobba med EU-stöd, livsmedelsstrategin Nära mat, och annat. Kan du kort beskriva vad ditt jobb handlar om?

– Vi på lantbruksenheten ska arbeta för att implementera den livsmedelsstrategi som regeringen beslutat. Det är helt klart möjligt att producera mer livsmedel här i Norrbotten, och det känns väldigt roligt att vara en kugge i det hjulet. Vi jobbar mycket med exempelvis investeringsstöd så att intresserade kan komma igång med sina idéer och initiativ. 

Vad känns roligast med ditt nya jobb?

– Att göra något nytt. Jag har jobbat på SLU i 18 år, så att gå från forskningen till mer nära kontakt med lantbrukarna känns spännande. Man jobbar ju mer operativt här, vilket känns jätteroligt. Och det är ett väldigt bra gäng här uppe, som jag är imponerad av. De jobbar ambitiöst med högra krav på sig. Så det känns bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!