Hårt när femmor möttes i länsfinal

Länsfinalen i "Vi i femman" blev en rafflande tillställning. Det krävdes en utslagsfråga för att få fram en vinnare - Nikkala skola.- Jag tror jag svimmar, sa Rebecca Harila i det vinnande laget när hon fick ta emot blomsterkvasten och prischecken på 3 000 kronor.

"Jag tror jag svimmar", utbrast Rebecca Harila när segern var bärgad och hon kramades om av lagkamraten Hiljka-Maja Nurkkala.

"Jag tror jag svimmar", utbrast Rebecca Harila när segern var bärgad och hon kramades om av lagkamraten Hiljka-Maja Nurkkala.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2011-02-09 06:00

De mest allmänbildade femteklassarna i Norrbotten finns på Nikkala skola i Haparanda kommun. Det visade sig när länsfinalen av kunskapstävlingen "Vi i femman" avgjordes på tisdagen. Men oj vad jämnt det var!

Utslagsfråga
De båda lagen följdes åt i poängprotokollet ända tills de ordinarie frågorna var slut. Programledaren Lena Edenbrink (stand in för "Mr Vi i femman" vid P4 Norrbotten, Stig-Arne Nordström, som låg hemma med influensa) och domaren Ragnhild Herminge fick ta till en utslagsfråga.

Med nerverna på helspänn lyssnade Nikkala- och Hortlaxeleverna på frågan: "Världens djupaste borrhål, SG-3, finns på Kolahalvön. Hur djupt är det?"

811 meter, trodde Norrbyskolans lag.

835 meter, blev svaret från Nikkala skola.

Det rätta svaret är 12 262 meter och eftersom Nikkala skola var närmast så gick segern till Nikkala-laget: Rebecca Harila och Oscar Waara med experthjälp av Jakob Lundbäck, Alexander Lutström och Hilja-Maja Nurkkala.

Glädjescener och jubel fyllde P4 Norrbottens studio när deras klasskamrater skyndade sig fram för att gratulera, tillsammans med föräldrar och lärare.

Även rektorn Ann-Christine Wikberg var där, mäkta stolt över sin skola och dess elever.

Hortlaxeleverna (Natalie Öhlund och Benjamin Andersson med experthjälp av Sofia Nyman, Alex Nyman och Tim Marklund), som kämpade så tappert och var så nära, fick blommor och ett tillskott på 1 500 kronor till klasskassan som tröst.

Ny tävling men först tårta
Redan i morgon väntar nästa utmaning för laget från Nikkala skola.

Då är det regionfinal och man får möta de bästa lagen i Västerbotten och Västernorrland för att göra upp om vilka femteklassare som är bäst i Norrland.

Men innan dess ska Nikkala-
eleverna njuta av segerns sötma
- i form av gräddtårta.

Haparandas kommunalråd Bengt-Olov Innala (S) har nämligen lovat att bjuda hela skolan på tårtkalas på onsdagen för att fira segern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om