Hårfin seger vid Elle-galan för Fredrik från Gällivare

Fredrik Stambro fick Elle-priset på sin 33-årsdag i fredags. "Det var en riktigt fin present", säger han.

Fredrik Stambro fick Elle-priset på sin 33-årsdag i fredags. "Det var en riktigt fin present", säger han.

Foto:

Luleå2009-01-22 06:00
Gällivaresonen Fredrik Stambro, 33, blev en av de stora vinnarna på Elle-galan i Stockholm i helgen. Han vann klassen "Hårstylist & makeupartist". I motiveringen heter det "en passionerad yrkesman som det senaste året nått det internationella toppskiktet".
Fredrik Stambro bor och arbetar sedan oktober 2007 i New York. Det var andra gången han sopade hem segern i klassen hårstylist och makeupartist på Elle-galan. Första gången var år 2005. Då jobbade han i Stockholm.
Världsberömda modeller
- Den första utnämningen betydde jättemycket för mig. På den följde ett jättebra år med jobb för nya roliga tidningar och nytt folk. Jag började tjäna jättebra. I New York betyder priset ingenting. I Sverige är det den finaste utnämningen som man kan få, säger han.
Men det går jättebra för Fredrik Stambro i New York. I början fick han uppdragen genom sin svenska agentur men nu är det en amerikansk agentur som gäller. Han arbetar enbart som makeupartist. Han fixar makeupen åt världsberömda modeller i världsberömda modetidningar.
- Jag jobbar bland annat åt Italienska Vouge som har högst status bland modetidningar. Numéro, Flair och fler Vouge-tidningar är andra arbetsgivare.
Tjusiga platser
Modereportagen görs ofta på tjusiga, exotiska platser.
- Första resan i år gick till Miami, det var ett reklamjobb för lyxvaruhuset Bergdorf Goodman. Andra resan var till Bahamas med Numéro.
När han i dag lämnar Stockholm och återvänder till New York så väntar nya resor.
- Det blir tre dagar hemma och sedan Mexico för ett jobb.
Fredrik Stambro är född och uppvuxen i Gällivare och återvänder några gånger om året till Norrbotten för att träffa sin syster Sofia med familj som bor kvar i Gällivare och pappa Stig i Luleå.
Eget kontrakt
I yrket är det liv i kappsäck som gäller.
- Det är jätteroligt med resorna men jag önskar att de skulle vara utspridda jämnt över året. Nu blir det ofta många resor i ett kör och sedan kan det bli två månader hemma, säger han.
Han bor i en liten enrumslägenhet i East Village i New York.
- Det är inte stort nej. Men från den 1 januari i år har jag eget kontrakt! säger han glatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om