Ända sedan 1993 har blivande mammors vikt ökat i Sverige, det gäller både förstföderskor och omföderskor.
Nära 37 procent av de gravida kvinnorna 2009 låg på över 25 BMI och led därmed av fetma, visar en ny rapport från Socialstyrelsen.
Fler än var tionde gravid kvinna har passerat gränsen för fetma.
- Är det sant? Vi som jobbar så tappert med att ge kost- och motionsråd, utbrister Lisbeth Hällgren.
Kan ge problem
Övervikten kan ge graviditetsdiabetes, problem med att få igång förlossningen, stora barn, bristningar med inkontinensbesvär som följd och hängbuk.
- Jag börjar alltid med att berätta vad man ska äta och hur man rör sig för att hålla vikten. Det blir tungt för lederna och benen, man får ont i kroppen med övervikt, säger hon.
Vad tror du den här utvecklingen beror på?
- Äldre föderskor och ett överskott på mat, framförallt billig skräpmat. Den stora villfarelsen är att man ska gå ner i vikt sedan, när barnet är fött.
Hon tvekar inte att ge råd till gravida kvinnor som är överviktiga.
- En del tycker att jag är en fettgeneral. Men det ligger på oss barnmorskor att informera, sedan måste patienterna själva välja.
Var de gravida smalare förr?
- Ja. Och förut var motion inbakat i vardagen, man cyklade och gick ganska mycket. I dag är det mer tudelat, en del tränar järnet och för andra finns inte en halvtimmes motion i deras sinnesvärld, säger Lisbeth Hällgren.
Hur mycket är rimligt att gå upp?
- Mellan tummen och pekfingret, drygt 13 kilo och inte över 16 kilo. Det är bra om mammor och pappor har ett gemensamt ansvar att äta rätt, man behöver stöd när man väntar barn.