Goliat kan konsten att glänsa

Sandra Nilsson, 25 år älskar kaniner. Kärleken är så stor att hon i dag äger 79 stycken.- Jag producerar ungefär hundra kaniner per år, säger hon utan att tycka att det är speciellt konstigt.

Kan inte du komma hit, tycks den Begliska haren säga till den lilla Tyska väduren.

Kan inte du komma hit, tycks den Begliska haren säga till den lilla Tyska väduren.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-09-29 06:00
I helgen höll Norrbottens Kaninavelsförening sin första riksutställning. Utställningen höll till på Bergnäset utanför Luleå, i hundhusets lokaler.
13 var anmälda
13 raser var anmälda, hur många kaniner som skulle bedömas visste ingen under NSDs vistelse på hundhuset. Det finns 22 godkända kanindomare i Sverige.
Uppdraget att bedöma kaniner från Norrbotten gick till Catherine Lindström och Ove Karlsson från Skellefteå.
Deras uppgift är att titta bland annat på vikt, kroppsform, pälsens färg, kvalitet och täthet. Olika faktorer ger olika mycket poäng i olika raser. Maxpoäng är 100 men allt över 94 poäng är prisbelönt.
Det finns närmare 60 olika kaninraser. Kaniner som ska ställas ut måste vara renrasiga, öronmärkta och ha en stamtavla.
Sanna Nilsson är ordförande i Norrbottens kaninavelsförening och den som ordnat helgens utställning. Varför kaniner kan man ju fråga?
- Det här är jätteroligt, billigt och det är enkelt. Man kan göra mycket med kaniner, man kan goas med dem eller varför inte ha dem till hoppningstävlingar. Sedan finns de ju dom som endast sysslar med avel, säger Sanna Nilsson.
Bra startpaket
Hon berättar att en 20 till 30 kaniner är en normal kaningård. Ett bra startpaket, om man vill syssla med avel är två hankaniner och tre honor.
- Honorna håller ungefär fyra till fem år medan hanarna kan användas i aveln till de är nio år.
En kanin kostar cirka 300 kronor och om man har tur blir det tre kullar per år eftersom en kanin endast är gravid i en månad. Normalt får en hona ungefär 12 ungar i varje kull men det beror mycket på vilken ras hon tillhör.
Inte bara en hobby
Kaninavel är inte bara en hobby för utställningsintresserade. De stora kaninraserna har genom historien alltid avlats som köttdjur, och än i dag slutar många kaniner, även hos de seriösa uppfödarna, på middagsbordet.
Det uppskattas att ungefär två av tre kaninuppfödare då och då slaktar sina kaniner för att äta dem.
Det luktade otroligt mycket kanin i hundhuset men sanna Nilsson säger att det även finns kaniner för allergiker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om