Glenn har koll på broddarna

Foto:

Luleå2010-09-27 06:00
Hur ska vi kunna välja rätt broddar när halkan kommer?
Det är en fråga som Glenn Berggård har ställt sig sedan 20 år. Nu har han disputerat i trafikteknik på Luleå tekniska universitet. Han har utvecklat ett sätt att testa broddar.
Intresset för hur man kan motverka halka för fotgängare fick Glenn Berggård i och med att han fick uppdraget att testa olika typer av broddar. Det var Konsumentverket som för 20 år sedan ville se hur de olika typerna fungerade. Men det fanns ingen metod för att testa hur bra de var. Ingen hade tänkt på vad som skulle testas och hur mans skulle utföra testerna.
Friktionen
- Nu har jag arbetat mer intensivt de senaste två åren med att se hur de olika typerna av broddar fungerar. I det arbetet har vi både sett hur bra friktionen under sulorna blir och hur lätta de är att använda.
Varje år kommer mellan 25-30 000 personer till våra sjukhus med skador för att de halkat omkull.
För att ta fram metoder har Glenn Berggård haft 60 personer som provat de olika broddarna.
- Jag har kunnat se att broddar minskar antalet fall med 30 procent och att lika stor andel kan gå utan att halka.
10 000 räddas
Rätt broddar skulle kunna rädda runt 10 000 personer från att ramla och få skador.
I undersökningen har Glenn Berggård kunnat se skillnader mellan män och kvinnor.
- Kvinnorna använder framdelen av foten först så de är mer hjälpta av ett halkskydd längst fram på sulorna. Männen sätter i klackarna och behöver sitt skydd längst bak. Men bästa skyddet för alla vore om det fanns dubbar runt hela sulan. Då skulle skon få bäst grepp oavsett väder.
Dubbade stövlar
Det finns inget skydd på marknaden som har dubbar runt hela sulan förutom en joggingsko fjädrande dubbar. Men i samband med de tidiga testerna åt Konsumentverket fanns det ett skydd som var bättre än de andra.
- Det var gummistövlar med dubbar som man skruvade i sulan. De hade bäst grepp. Men de var ju inte bra om man skulle gå ut och in mellan olika platser.
Fortfarande finns inte ett bra skydd för alla. Man kan glida med dubbar beroende på hur man sätter ner foten, om det är snö på isen, och var man ska ta sig fram. Utvecklingen av skydd är kanske något för en framtida industri.
- Både hemtjänsten och anställda inom barnomsorgen är exempel på yrkesgrupper som har behov av arbetsskor med bra halkskydd. Det finns möjligheter i dag med microelektronik och mekanik som har blivit allt billigare. Då kan skorna anpassas efter väderleken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om