Från världsarvet till länsstyrelsen
Kerstin Lundin-Segerlund
Foto:
Omflyttningen av Kiruna och Malmfälten blir de största frågorna för Kerstin Lundin-Segerlund, 48, Luleå, i hennes nya jobb som ny länsantikvarie och chef för länsstyrelsens kulturmiljöenhet.
Människans välbefinnande har sin förankring kring hälsa, arbete, minnen, miljö och bebyggelse.
Övertänkta beslut
- Nu blir de största frågorna i Kiruna och Malmfälten vad man ska ta med sig, vad det får kosta och vad det är värt, säger Kerstin Lundin-Segerlund.
- Här måste det bli övertänkta beslut, säger hon och syftar på bred front. Inte minst frågorna om vad man väljer bort. Hon är en 48-årig kulturvetare som är uppvuxen i Gammelstad i närheten av världsarvet.
- Landskapsfrågor som hur kulturmiljön präglats av industrin, nyttjandet av skogen och människans levnadsmiljö, det ingår i mitt jobb att studera och bevaka. Inte minst miljömålsarbetet med att skapa en hållbar utveckling..
Studier i Umeå
Efter studier på kulturvetarlinjen vid Umeå universitet återvände hon till Norrbotten 1986.
På länsstyrelsen har hon jobbat sedan 1990-talet.Där har hon arbetat med att ta fram Norrbottens första regionala kulturmiljöprogram. Dessutom har hon arbetat med bland annat arkeologifrågor, historiska kartanalyser, odlinglandskapets värden, miljöstöd till jordbruket, kulturreservat, miljömålsuppföljning och miljöövervakning.
De senaste två åren har hon haft samordningsansvaret för den regionala miljömålsuppföljningen.
Hon tillträder sin nya tjänst som chef för kulturmiljöenheten i oktober 2010.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!