Från skidvallor till tallar

Larry Poromaa och Charlotte Kalla under en världskuppstävling.

Larry Poromaa och Charlotte Kalla under en världskuppstävling.

Foto: Nils Jakobsson

Luleå2012-10-09 06:00

Den nytillträdde sportchefen i Svenska Skidförbundet, Ulf Karlsson, rivstartade karriären med att entlediga den omtyckte vallachefen Larry Poromaa.

Efter dryga 20 år bland parafinångor fick det inträffade honom att byta spår. Vilket han inte ångrar. Det ska också sägas att Ulf Karlsson aldrig ifrågasatte Poromaas kompetens som vallare. Kritiken bestod av att han som vallachef också var personlig vallare åt Kalla och Hellner.

- Som vallare hade jag cirka 200 resdagar, nu har jag tio minuter till jobbet, det känns skönt. Jag har ju familj och tre barn, jag har kuskat runt och gnuggat skidor tillräckligt. På sätt och vis är jag tacksam mot Ulf Karlsson, konstaterar Poromaa. Jag hade anbud från andra nationslag men det skulle kännas kymigt att valla mot Kalla och Hellner. Jag ångrar inte mina år som vallare, jag har trivts väldigt bra, speciellt med de aktiva skidåkarna men allt har sin ände.

Sågverk
Hans nya levebröd är på Callans Trä ett relativt stort sågverk som ligger i Fränsta sju mil väster om Sundsvall, för övrigt ett av Sveriges bästa granområden.

Slipar du klingor och smörjer och putsar hyvelstål för bästa skärpa?

- Nää, jag är råvaruinköpare, försöker ta fram gran och talltimmer till företaget. Jag trivts alldeles utmärkt får vistas mycket i skog och mark och är det dåligt väder finns kontorsjobb.

Det krävs ju vissa kunskaper för jobbet?

- Jag har gått en rad utbildningar, det mesta internt. Sedan har fått följa med de rutinerade köparna och därigenom fått god inblick i jobbet. Just nu är det lite jobbigt i sågbranschen med den höga kronkursen och Europas skakiga ekonomi. Men efter regn brukar solen ofta titta fram, tids nog vänder det.

Vad får jag för en fin grantimmerpost vid bilväg?

- Jaa, 460 kronor per fastkubikmeter, kan du få i hand och då står vi för avverkningen. Men jag vill nog se posten innan vi skriver kontrakt, säger Larry rutinerat. ( en kubikmeter motsvarar cirka 6-7 stockar normaltimmer i fyra meters längd).

Hur får vallagenen sitt lystmäte tillgodosett!

- Jag är tränare och vallare åt i skidklubben i Fränsta. Jag har två barn, tolv och nio år som åker skidor, de tycks ha fullt förtroende för mig att sköta deras material. Jag ska på skid-SM i Falun som vallare senare i vinter.

Avgick
I dagarna gick luften ur Skidförbundets sportchef Ulf Karlsson, alltså avgick han.

- Jag känner att jag har inget att tillföra förbundet, säger han i medierna.

Karlsson har låtit antyda att konservatism råder i skidförbundet, de vill inte ta till sig det nya. Ansvariga i skidförbundet slår ifrån sig kritiken som varande grundlös. Som synes ingen optimal start på kommande säsong.

Vad säger du om det inträffade?

- Jag har ingen uppfattning i sakfrågan. Men det var ett experiment, det var den första sportchefen som inte kom från skidvärlden. Förbundskaptenen Lars Öberg som ska ta över en del av uppgifterna kommer att få fulla dagar, det blir tufft, hoppas det går bra för honom.

Tror du att hans utvidgade åtaganden kommer att synas i lönekuvertet?

- Jag vet inte men det får vi hoppas, säger Larry Poromaa och skrattar, mannen som fortfarande efter 24 år har banrekordet i Kivijärvis terrängtävling. Tiden 41,45, något för Markus Hellner att bita i.

Namn: Larry Håkan Poromaa.

Ålder: 49.

Bor: Fränsta

Familj: Hustrun Anette, 43, och barnen William, 12, och Frida, 9.

Övrigt: från Malmberget. De största framgångarna som längdskidåkare hade han i slutet av 1980-talet. 1986 var han rankad 12:a i världen. 1988 fick han Sixten Jernbergpriset. Som aktiv tävlade han för Hakkas GoIF, Strömnäs GIF och Piteå Elit. Var vallachef för svenska skidlandslaget 2003-2005. Säsongen 2007/2008 var han vallachef för det amerikanska längdskidlandslaget. Säsongen 2008/2009 var han tillbaka i det svenska längdskidlandslaget. Han var chef för vallateamet för svenskarna i längdskidåkning vid olympiska vinterspelen 2010 i Vancouver där Sverige vann tre guld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om