Försmak på hösten på Bondens marknad

Under lördagen drog första upplagan av den klassiska marknaden igång. Här är en del av det du får se kommande marknadslördagar.

NATURLIGT. Nueang Mongkut i full färd med att sälja bär och rökt fisk

NATURLIGT. Nueang Mongkut i full färd med att sälja bär och rökt fisk

Foto: Samuel Nyberg

Luleå2016-08-08 06:00

Ett säkert sensommartecken, ja till och med hösttecken, är Bondens egen marknad. Under lördagen drog den igång igen. På plats redan under första dagen för att ge försmak och måhända mersmak på vad som komma skall, fanns Anita och Ronny Johansson från Staffansgården i Luleå. De sålde alltifrån tunnbröd via rotsaker till grönsaker.

– Än är det ju tidigt, vi är med första dagen men det är mest för att visa upp sig egentligen.

Om ett par veckor kommer det vara fullt över borden här, säger Ronny Johansson och sveper ut med händerna.

Trots tidig säsong har de ändå sålt mycket av det de hade med sig. Bäst säljer klassiska inslag på Bondens egen marknad.

– Morötter, sallad och så. Även tunnbröd, det är ju lite grann av en specialitet för oss, säger Anita Johansson.

Nöjd med dagen är också Gunnar Jonsson. Bäst sålde hans honung från Vitådalen, men även kådsalva fanns att köpa för den intresserade.

– Det är perfekt om man har brännskador, lite djupare sår på huden och hälsprickor.

En kund som dyker upp berättar att hennes mamma brukade tillverka egen kådsalva, men då med tjära i, ”men då luktade man så mycket tjära.” Jonssons enda tillsats i kådsalvan var olivolja.

Lite längre bort stod Jan Nilsson med sin fru Nueang Mongkut. De sålde blåbär, hjortron, och populärast av allt – regnbåge som röktes på plats.

– Det har gått mycket bra idag, säger Jan Nilsson. Men vi tog med för lite fisk.

För den som missade lördagens marknad kommer den ta plats på Storgatan i Luleå under åtminstone sju lördagar till.

Kanske fler än så om vädrets makter vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!