Företagsprofil avliden

Han var direktör för Bil & Traktor och en pionjär inom databranschen i Luleå. Men kanske mest känd för Luleåborna blev han som den som tog seglings-vm till Luleå. Förra måndagen avled Martin Lindström efter en tids sjukdom. Han blev 75 år.

En oförglömlig syn natten mellan midsommarafton och midsommardagen. Tolvorna med Luleås stadssiluett i bakgrunden. Foto: MAGNUS PEHRSSON

En oförglömlig syn natten mellan midsommarafton och midsommardagen. Tolvorna med Luleås stadssiluett i bakgrunden. Foto: MAGNUS PEHRSSON

Foto: Magnus Pehrsson

Luleå2012-08-30 06:00

Martin Lindström föddes den 17 februari 1937 i hemmet i Ursviken utanför Skellefteå. Han var äldst av fem syskon. Pappan Henrik Lindström var lantbrukare som senare startade åkeriverksamhet. 1944 flyttade familjen från Skellefteå till Luleå där pappan startade företaget Bil & Traktor, som Martin Lindström senare skulle bli direktör för.

Handelshögskolan
Efter studentexamen på Hermelinsskolan 1956 fortsatte studierna till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. Redan på läroverket i Luleå träffade han sin blivande fru Gunnel och de fick tre barn tillsammans. Mats, Eva och Jan.

Martin Lindström hann med att arbeta på olika bilfirmor i Stockholm innan han återvände till Luleå 1966. Där väntade en tjänst som direktörsassistent på Bil & Traktor. När pappan pensionerades 1977 var det dags för Martin Lindström att ta över som direktör, men inledningen blev tuff. En vild strejk hade nämligen brutit ut på företaget i Boden som slutade med att de strejkande fälldes i arbetsdomstolen, berättar systern Birgit Hassler.

Eget bolag
Kort efteråt startade Martin Lindström ett eget bolag, DAKO, som handlade med datorer. På den tiden var det inte så vanligt med datorer, berättar Birgit Hassler.

- Han var en pionjär och det passade honom enormt bra. Han fick en verksamhet som han kunde blomma ut i, säger hon.

Men Martin Lindström var inte bara känd som företagsledare.

Seglings-vm till Luleå
Under flera år var han ordförande för Luleå segelsällskap och för Luleåborna var han kanske mest känd som den som tog seglings-vm för tolvor till den norrbottniska kuststaden. Det var sommaren 1988 och i en artikel i NSD den 16 juni 2008 frågar NSDs reporter Peter Lundgren vad Martin Lindström minns bäst från evenemanget:

- Vädret! Vi hade ju en enorm tur med vädret. Det var inte bara det att vi hade sol när vi seglade, det var ju sol hela tiden. Dessutom fick vi vind vid de rätta tillfällena. När vi skulle ha seglingen inne i hamnbassängen i Södra hamn så fick vi vind precis under seglingen, när alla hade gått över mållinjen så slutade det blåsa. Det var fantastiskt, svarade han.

Andra minnen som Martin Lindström hade från seglings-vm det året var seglingen i midnattssol på midsommarnatten.

-  20 000 människor runt Södra hamn och minst 1 000 småbåtar, det var fantastiskt. Till och med den amerikanske seglaren Dennis Conner sa till mig efter tävlingen "den här nattseglingen kommer jag inte att glömma" och då blev han ändå diskad, sa Martin Lindström till tidningen då.

De fina minnena från seglings-vm bekräftas av Birgit Hassler.

- Han hade ett stort ansvar i det och det har varit ett väldigt roligt minne för honom, säger hon och berättar att Martin Lindström, när han tittade ut på Storgatan där han bodde, sa till henne att "ja, det var nog en frukt av seglings-vm att konditorier och serveringar har verksamhet ute på gatan".

Föreningsmänniska
Hon tecknar ett porträtt av sin storebror som en utpräglad föreningsmänniska med ett stort nätverk. Förutom Luleå Segelsällskap var han engagerad i Rotary där han var distriktsguvernör. Han var även ordförande för Munskänkarna i Sverige och i hembygdsföreningen. Dessutom var han under de sista tolv åren av sitt liv honorärkonsul för Österrike.

- Det var ett hedersuppdrag, säger Birgit Hassler.

För ett år sedan fick Martin Lindström beskedet att han hade cancer, berättar Birgit Hassler.

Hon minns sin storebror som "oerhört snäll".

- Han var en vänlig, uppmärksam och omtänksam person. Jag minns att han skjutsade mig på spark till skolan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om