Flämtande Utter på menyn
Kerry Giovanna Thorell, 37, serverar exotisk mat till Luleåborna.I dag har hon "Flämtande Utter" på menyn.- Fast det receptet fick jag på dagis, säger Kerry Thorell.
Perus nationalrätt heter Sechive och består av fisk smaksatt av bland annat lime, vitlök och chili och till det serverar Kerry Thorell sötpotatis.
Foto: Bengt-Åke Persson
Varje dag den här veckan har hon erbjudit sina kunder en peruansk och en "svensk" maträtt.
Vad är det för skillnad på svensk och peruansk mat?
- Peruansk mat är mera kryddig. Det är mer sting än i den svenska.
Nationalrätten i Peru heter Sechive och är fisk kryddad med bland annat lime, vitlök och chili och som oftast serveras med sötpotatis.
Kerry Thorell har med åren också lärt sig uppskatta och älska svensk och norrbottnisk mat.
- Surströmming tycker jag är jättegott. Palt också. Sedan tycker jag om Janssons Frestelse också.
Kerry Thorell arbetar ensam. Hon trivs med att vara egen och få styra och ställa även om det blir långa arbetasdagar. Hon bakar sitt eget bröd.
- Jag tycker det är roligt. Det finns många invandrare i Luleå och jag tycker att fler borde satsa på att laga sina hemtrakters mat och öppna restaurang.
Dagens meny innehåller två maträtter och det är faktiskt inte den Flämtande Uttern som har sina rötter i Peru.
- Nej, receptet fick jag på dagis. Den var mycket populär bland barnen.
Kerry Thorell trivs uppenbarligen med det hon gör. Leendet går från öra till öra och ögonen glittrar glatt.
- Jag tycker att det här är jätteroligt!
Flämtande Uttern
4 personer
1 grillad kyckling eller kycklingfiléer
1 paprika
1 burk minimajs
3 dl grädde
1 tsk curry
1,5 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 vitlöksklyftor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Bena ur den grillade kycklingen (kycklingfiléerna brynes i lagoma "munsbitar"), lägg i en ugnsform.
3. Bryn paprika och minimajs i socker, fördela detta över kycklingen.
4. Vispa grädden, blanda i curry, sambal oelek chutney och hackad vitlök. Klicka ut över kycklingen.
Tillaga i ugnen 25-30 minuter.
Servera med ris och en härlig grönsallad!
För den som vill ha en "magrare" variant kan man byta ut den vispade grädden mot en blandning av creme fraiche och matlagningsgrädde.
(Hämtat från ICAs hemsida
1 grillad kyckling eller kycklingfiléer
1 paprika
1 burk minimajs
3 dl grädde
1 tsk curry
1,5 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 vitlöksklyftor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Bena ur den grillade kycklingen (kycklingfiléerna brynes i lagoma "munsbitar"), lägg i en ugnsform.
3. Bryn paprika och minimajs i socker, fördela detta över kycklingen.
4. Vispa grädden, blanda i curry, sambal oelek chutney och hackad vitlök. Klicka ut över kycklingen.
Tillaga i ugnen 25-30 minuter.
Servera med ris och en härlig grönsallad!
För den som vill ha en "magrare" variant kan man byta ut den vispade grädden mot en blandning av creme fraiche och matlagningsgrädde.
(Hämtat från ICAs hemsida
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!