Ett liv som barnmorska

Carin Ejerdal, 87, minns en trillingfödsel.- När jag gick in och kände i mamman sa jag till doktor Rothstein ’det är hundra smådelar här inne’.Hon var barnmorska på Södersjukhuset i Stockholm.I lördags var hon med när utställningen "Barnmorskan 300 år" öppnade på Norrbottens museum.

LULEÅ2011-10-24 06:00

Det är 300 år sedan Sverige fick sin första professionella barnmorska. Om de åren har Svenska Barnmorskeförbundet - som firar 125 år som yrkesförbund - gjort en utställning.

Vice ordföranden i Norrbottens Barnmorskeförening, Marjo-Riitta Wahlberg, barnmorska på Stadsvikens mödravårdscentral, är med vid invigningen på Norrbottens museum.

- Vi är så glada över att museet var intresserat av att ta hit utställningen. Den har visats på Historiska museet och i Karolinska Institutets universitetsbibliotek tidigare. Nu ska vi ha den här till 20 november, säger hon.

Sträng rektor
Carin Ejerdal, 87, och Britt Nilsson, 74, tittar igenkännande på ett fotografi taget vid en barnmorskeexamen på Barnmorskeläroanstalten Södra BB i Stockholm år 1935.

- Titta där sitter professor Lundqvist och Ellen Erup. De hade jag också. Ellen var rektor och otroligt sträng. Henne glömmer man aldrig.

Britt Nilsson nickar instämmande. Hon utbildade sig på samma ställe och Ellen Erup var rektor.

- Men jag hade professor Svanberg, säger hon.

Långa yrkesliv
De två kvinnorna har långa yrkesliv som barnmorskor bakom sig. Båda började sina karriärer på Södersjukhuset i Stockholm och avslutade på vårdcentral i Luleå.

- Det var mest i Stockholm jag var med och tog emot barn. I Luleå har jag arbetat på Örnäsets mödravårdscentral. Jag har också tjänstgjort i Arvidsjaur, Skellefteå, Nynäshamn och Handen. I Arvidsjaur kom det mammor från fjällvärlden. De lades in några veckor före beräknad förlossning och man lärde känna dem innan det var dags, säger hon.

Carin Ejerdal har inte haft någon fast tjänst i Norrbotten utan frilansat som barnmorska på bland annat mödravårdscentralerna i Hertsön och Örnäset och på Luleå lasarett.

Hem för tidigt
- Jag kom när de ringde om jag inte födde barn själv. Jag har två döttrar och en son, säger hon.

Britt har en son och minns hur hon fick ligga på BB i tio dagar efter födelsen.

- Så var det då. Man fick inte alls gå upp ur sängen tidigare. Nu kan man tycka att mammorna skickas hem för tidigt.

Carin Ejerdal håller med.

- Det känns som att man forcerar det hela nu.

De två minns med stor glädje och stolthet tillbaka på åren som barnmorskor.

- Jag har varit en stolt yrkesutövare, säger Carin Ejerdal.

- Det är det finaste yrke man kan ha. Ett barns födelse är ett av de stora undren i livet. Det är fint och det är vackert, säger Britt Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om