Dialog ska förbättra beroendevården

Missbruks- och beroendevården i Norrbotten ska förbättras.- Vi ska bland annat inleda en dialog mellan myndigheter och brukarorganisationer. Den finns inte i dag, säger Marja-Leena Komulainen på Kommunförbundet Norrbotten som leder arbetet i länet.

LULEÅ2008-10-10 06:00
Norrbotten är ett av sju län som kommer att få särskilt stöd från Sveriges kommuner och landsting (SKL) för att förbättra missbruks- och beroendevården.
Målet är att missbrukare och beroende ska få bästa möjliga hjälp och stöd. Kvaliteten på insatserna ska stärkas, tillgängligheten ska ökas och bemötandet inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska förbättras.
- Många brukare blir dåligt bemötta i dag, säger Marja-Leena Komulainen.
Komulainen ger exempel på vad som ska göras:
- Vi ska kartlägga vilken kompetens vi har och vilka behandlingsmetoder vi använder. Utbildning är en viktig del i projektet.
- Vi ska också skapa rutiner i vårdkedjor. Vart ska primärvården till exempel remittera och i vilket skede om den inte kan ge all hjälp till en brukare? Vart ska mödravården skicka en mamma som är riskbrukare?
Bakgrunden till projektet är en överenskommelse mellan regeringen och SKL att kommuner och landsting ska ta ett gemensamt ansvar för att Socialstyrelsens riktlinjer för missbruks- och beroendevården införs och tillämpas. Den 17 oktober ska det hållas en upptaktskonferens för Norrbotten i aulan på Sunderby sjukhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om