Det är inte bara kanelbullen som har sin alldeles egen dag under året. Varje dag i kalendern uppmärksammas något i vår vardag. Det mesta förutom kanelbullen passerar oss utan att vi reflekterar över det. Till exempel så var det bilens dag den 28 oktober, utan att de flesta av oss höjde på ögonbrynen. Detta trots att bilen är en mycket dominerande tingest i våra liv.
I dag finns nästan fem miljoner bilar som är i trafik i vårt land. Antalet bilar har ökat med cirka 43 000 under 2021 och det sägs från de som har koll på statistik, att nu har åtta av tio svenskar tillgång till bil på något sätt. I slutet av 1982 startades en kampanj "Utan bilen stannar Sverige". Man hade fått nog av dyra skatter och höga avgifter bland en del bilägare som var ivrigt påhejade av svensk bilindustri som gav många jobb hos Volvo och SAAB och för all del många skattekronor till folkhushållet.
För att ta reda på mer om hur allt började och när kom bilen till Norrbotten så gör jag en digital vandring till en av mina "vedbodar". Denna gång öppnar jag dörren till Luleå kommuns stadsarkiv. Där hittar jag en artikel som Susanne Lundblom skrivit om när bilen rullade in i vårt län och Luleå. 1903 sitter amerikanen Charles Glidden tillsammans med sin fru och en tolk i den bil som ska bli historisk. En automobil som bilen kallades på denna tid utrustad med en motor på 16 hästkrafter och som drar ca 3 liter bensin per mil passerar Råneå på sin resa genom Sverige den 21 juli 1903 och blir då den första automobil som rullar i vårt län. Som brukligt är denna tid så rattas bilen av en chaufför.
Under många år var automobilen något som bara var tillgängligt för brukspatroner, fabrikörer, läkare och de mer bemedlade. 1909 skaffade bokhållaren Ivar Liljebäck och konsul Christian Wilhelm Jäger, två av de rika i Luleå sina bilar. 1915 bygger en av Luleås åkare det första bilgaraget på Magasinsgatan i Luleå. 1910 fanns ca 1000 bilar i vårt land. I Norrbotten endast ett fåtal. 14 april 1927 rullar den första Volvon ut i Göteborg. Em mindre bil med en fyrcylindrig motor. Det lilla Sverige ska konkurrera med jätten i väst USA om en marknad som redan då bedöms bli gigantisk då bilen som nu också kallas bil ska erövra världen.
1939 när världskriget bryter ut finns ca 250 000 bilar i Sverige. Kriget bromsar utvecklingen. Brist på delar och bränsle blir stora hinder. Gengasen håller bilarna puttrande för den trafik som var viktig under krigsåren. Men när freden når världen 1945 gasar bilindustrin igång på allvar inte minst i USA. Ford, Chevrolet, Buick och Nash är några av de bilar som lämnar de jättelika fabriker som byggts i bilens förlovade land. Oljepumparna går i dygnet runt i stater som Texas och producerar billig bränsle till V8 - orna som slukar en och annan liter bensin.
Från 1950-talet och framåt blir bilen nästan var mans egendom. Samhällsbyggarna kan inte dra ett pennstreck utan att ta hänsyn till bilen som i vår tid finns överallt. Nu mer omdebatterad än någonsin tidigare. Förespråkarna menar att bilen ökar friheten och rätten att röra sig fritt är en demokratisk rättighet. Andra säger att mängden bilar är ett direkt hot mot vår och planetens existens. Med mindre biltrafik skulle våra samhällen kunna anpassas för invånarnas behov och inte utgå från att bilen ska in på alla ställen.
Nu pågår ett skifte från bensin och diesel till eldrift. Sannolikt blir detta också bara en del i en hisnande utvecklingshistoria som rullar vidare, alltsedan amerikanen Charles Glidden svepte igenom Råneå med sin 16-hästare 21 juli 1903.