Som 15-åring lämnade Joakim Nyström föräldrahemmet i Skellefteå och levde på pasta, burkmat och tennis. Men det krävdes mer än så för att bli en av världens högst rankade tennisspelare. Avgörande var att tappa respekten för de bättre spelarna.
1986 rankades Joakim Nyström som världsjua i singel och världsfyra i dubbel; han vann Davis Cup med Sverige två gånger, 1985 och 1987.
Framgångssagan inleddes i ett arbetarhem i Skellefteå. Som så många av kompisarna spelade han ishockey. En dag undrade grannen om nioårige Jocke hade lust att hänga med och spela tennis med dennes son. Det hade han.
Inte så kaxig
Sex år senare stod han inför ett avgörande. För att nå toppen var han tvungen att träna dagligen i en tennishall; den närmaste låg i Umeå. Så han slutade skolan och flyttade till en etta i Umeå.
- Jag var inte så kaxig, minns han 35 år senare i sitt radhus i Uppsala. Jag hade aldrig lagat mat förut, så det blev mycket pasta och burkmat. Men jag kände att det var min chans att komma någon vart. Jag brann för att bli riktigt bra i tennis och ville gå så långt jag kunde.
Av mamma Inger och pappa Olle fick han förståelse. Och medel, som de delvis lånat, för att klara sig i två år. Ett halvår innan pengarna sinade gav träningen ett tydligt gensvar. Joakim vann världens största juniorturnering, Orange Bowl. Sedan var ekonomin inget bekymmer längre.
Självförtroende
Men pengar, och hård träning, är inte allt - i varje fall inte i tennis. För att nå toppen krävs mer: självförtroende. Där kom Mats Wilanders seger i Franska mästerskapen ytterst lägligt för 19-årige Joakim.
- Ibland hade jag kunnat slå Mats och nu vann han, alltså är jag också bra och kan slå de riktigt stora. Jag fick självförtroende och tappade respekten för de bättre spelarna. För att nå toppen är det viktigt att känna att man hör hemma där uppe.
Efter knäskador avslutade han proffskarriären vid fyllda 26, varefter han blev coach på elitnivå. Bland tidigare adepter kan nämnas Thomas Enqvist och österrikaren Jürgen Melzer.
- Drivkraften är att utveckla spelarna. Roligast är när de vinner matcher och går upp i ranking.
Tänk positivt
Vid mentalt påfrestande ögonblick, vilka tennisen har gott om, är coachens råd att tänka positivt - hur svårt det än är.
- När jag gjorde misstag - var slagrädd eller missade en forehand - jobbade jag vidare med mitt positiva kroppsspråk och undvek att snacka skit med mig själv.
Hur är du utanför planen?
- Jag är en trygg och lugn norrlänning. Jag kan inte komma ihåg när jag sist blev riktigt arg.