Barnens bagardag på Hägnan

Att baka ut en liten degklump till en tunn, tunn kaka är inte det lättaste. Men barnen som tagit sig till barndagarna i Peri-Hanscha-gården på Hägnan klarade det med glans.- Enkelt, säger David Håll, 6 år.

Foto: Simon Eliasson

Luleå2011-07-20 06:00

Tillsammans med sin äldre bror Filip Håll, 8, var han på besök i Peri-Hanschagården för att lära sig den svåra konsten att baka klådda.

Men de är inte ensamma inne i den varma bagarstugan.

På tisdagen var det nämligen bagardag för barn i Peri-Hanschagården och förmiddagens lätt gråmulna väder hade lockat många barnfamiljer.

Förväntansfulla
Systrarna Blomqvist; Emelie, 9, Elin, 6 och Molly, 4 står förväntansfulla på rad framför de mjölade bakborden, redo att baka ut sina små degämnen till kakor.

Marita Larsson och Eva-Charlotte Faarinen, båda dramatiserande guider på Hägnan, visar dem hur de ska göra.

Mjöl stryks på handflatorna och den lilla degen trycks ut till större kakor.

Så är det dags för kaveln, den med ränder, som plattar ut kakan. Så ska kakan ut på brödspaden.

Emelie Blomqvist lyfter upp den tunna utkavlade degen på "fjölen" (den lilla brödspaden) och lägger den sedan på "spjölken" (den stora brödspaden). Eva-Charlotte Faarinen tar vid och assisterar henne med att skjutsa in brödet i ugnen.

- Det är kul, säger Emelie Blomqvist.

Det är inte första gången hon bakat mjukt tunnbröd på detta vis. Hon har nämligen varit med och bakat i bagarstugan på Porsön tidigare.

Men nu står pojkarna Håll ivrigt redo för sitt klåddabak vid bakborden. De leker med mjölet i väntan på att få kavla ut degen.

David Håll berättar att han bakat förut, "många gånger med mamma".

Tunnbröd också?
- Jo, här, svarar han glatt samtidigt som han borstar av mjölet från brödkakan med en borste. Ett nog så viktigt moment.

- Annars blir det gult, mjölet gulnar, säger Eva-Charlotte Faarinen.

När degen fått formen av en stor, platt rundel skjutsar David Håll in den i ugnen. Efter någon minut uppmanar Eva-Charlotte Faarinen honom att vända brödkakan. Snabbt ska det gå.

- Perfekt, ultimat, säger hon uppmuntrande till honom.

Snabb i vändningarna
Det gäller nämligen att vara snabb i vändningarna när man bakar klådda.

- Man har inte mycket tid på sig. Gamla tanter sa "fort, fort ska det gå". På några minuter kan det bli fel temperatur, säger Marita Larsson.

Är ugnen för kall blir brödet degigt. Och Marita Nilsson har fler bra tips för ett lyckat klådda-bak.

- Det gäller att ha mycket mjöl på händerna och att inte trycka för hårt med kaveln, säger hon.

Brödet måste också vara jämnt utkavlat.

- Om det är för tjockt på en sida och tunt på en kan det bli knaprigt och hårt på en sida, säger hon.

David Hålls brödkaka ser inte ut att lida av varken för tunn eller för tjock sida.

- Den är varm, men jag vågar ta i den, säger han om sin alldeles nybakta klådda som ligger och svalnar av på bänken.

Denna vecka är det barndagar på Hägnan. På måndagen hölls pysseldag, på tisdagen bakdag och på onsdag är det bytesdag. I helgen är det sagostigt. Varje tisdag fram till i mitten av augusti bakas det i Peri-Hanschagården.

(Källa: www.lulea.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om