Återvunna lokaler nyckeln till återbruk

Ulla Näslund, 44, Luleå, har varit sjukskriven i tio år efter en whiplashskada. Efter många misslyckade arbetsträningar känner hon att hon kommit rätt. Ulla Näslund stortrivs på Idérum på Hertsön.- Ett underbart ställe där jag får göra det jag kan och känner för, säger hon.

Ulla Näslund är en riktig skönskrivare. Budskapet är: Det finns bara en sann glädje i livet. Det är skaparglädjen.

Ulla Näslund är en riktig skönskrivare. Budskapet är: Det finns bara en sann glädje i livet. Det är skaparglädjen.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2011-11-25 06:00

Idérum är ett ställe för återbruk och skapande i det som tidigare var Konsums lokal längst ut på Hertsön. Det är arbetsmarknadsförvaltningen senaste satsning på arbetspraktik och rehabilitering. I ett snickeri, ett måleri, en ateljé, en textil avdelning och ett kök jobbar människor av olika nationaliteter, av olika kön och i olika åldrar.

Återbruk centralt
- Vår ambition är att få människor att använda sin kreativitet och växa utifrån sina förutsättningar. Några är här på heltid, andra på kanske 20 procent, säger Johan Leijon som tillsammans med Rose-Marie Lundström Stenberg är arbetsledare.

Lokalerna består av ett jättestort rum inrett med vackra möbler, ett antal verkstäder och två kontor.

- Möblerna kommer från återvinningen på Kronan och vi har renoverat och fräschat upp dem här. Återbruk är en central del i vår verksamhet. Rose-Marie och jag har gått en kurs i möbeltapetsering och det här är våra examensjobb, säger Johan Leijon och pekar på två vackra gammaldags fåtöljer.

Ulla Näslund är en av 13 personer som i dag deltar i verksamheten som har plats för 20. Hon arbetstränar på 25 procent och visar glatt upp ett skåp som hon fyllt med bland annat återvunnet material till tillverkningen av julsaker som startar nu. Hon har sorterat allt i fina kartonger och klistrat på etiketter. Hon har gått en kurs i kalligrafi och textar väldigt vackert.

Afrikansk frukost
- Jag har också börjat på en bok som ska berätta om verksamheten här, en scrapbook. Alla är delaktiga i allt här. Och när man kommer på morgonen blir alla glada, säger hon.

- Ja, och när Ulla inte kommer blir vi ledsna. Hon är väldigt kreativ och bidrar med otroligt mycket. Det finns så mycket skaparkraft i alla här och det vill vi ta vara på, säger Rose-Marie Lundström Stenberg och berättar om en dröm:

- Det är att bjuda in allmänheten för att höra de med utländsk bakgrund som kommer till oss berätta om sina länder, sin historia och kultur. Kanske skulle de kunna baka sina länders bröd också och bjuda. Vi har mycket att lära av dem.

Johan Leijon berättar om en afrikansk frukost som somaliern Hirsi Basuri bjöd på en dag.

- Han hade gjort bland annat smoothie på färska bär, knyten med köttfärs, lök och paprika och afrikanskt bröd. Det var väldigt gott och mer som en brunch än en frukost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om