Årets eldsjäl och årets kvinna

I den lilla byn Junosuando firas det för 374:e gången i år. Men inte bara det. För två av byborna, Rickard Renlund och Gunda Hjärtström, firas det lite extra. De har nämligen utsetts till Årets eldsjäl respektive Årets kvinna.

Foto:

Luleå2011-07-12 06:00

Hur känns det?

- Det känns bara bra, säger Rickard Renlund, 89.

- När jag fick reda på det för tre dagar sedan blev jag chockad, säger Gunda Hjärtström, 80.

I samband med att jubileumsveckan i Junosuando inleddes på måndagen delades också priserna till de båda byborna ut.

Utmärkelsen, som för första gången går till en bybo, ska gå till personer "som gjort långvariga och betydande insatser för byn, och som gett bestående värden", berättar Thomas Olofsson, projektledare och producent för jubiléet.

- Det är det som är själva kriteriet för priserna, säger han.

Motiveringen till utmärkelsen
Motiveringarna till de båda som fått utmärkelserna lyder:

"Gunda har genom sitt engagemang och kunnande på ett målmedvetet sätt bidragit till att vår bygd utvecklats till en bättre plats för oss alla att leva och bo i".

"Rickard har under många år verkat för att utveckla bygden. Han har alltid på ett mycket positivt sätt arbetat ideellt för föreningar och boenden i byn och ingenting har varit omöjligt".

Och att det handlar om långvariga insatser borde det inte råda någon tvekan om.

Aktningsvärd ålder
Båda pristagarna har uppnått en aktningsvärd ålder med sina 89 respektive 80 år. Rickard Renlund, som fått utmärkelsen Årets eldsjäl, kommer ursprungligen från Skåne men har "arbetat sig uppåt" genom landet. Nu har han bott 48 år i byn.

- Jag fick överta min fars släktgård här och i samma veva blev det ett ledigt jobb som kommunalingenjör. Vi hade hunnit upp till Kiruna så vi flyttade därifrån hit, säger han.

Staty, minnessten och ängar
Under sin tid i byn har han bland annat sett till att en staty och en minnessten över minnesvärda tidigare bybor, Lars Larsson Lasso och Leonard Seppola, kommit på plats framför det som tidigare var byns kommunalhus.

Gunda Hjärtström, 80, som fått utmärkelsen Årets kvinna, har bland annat gjort sig känd för att ha kämpat för att bevara masugnen i sin hemby Palokorva en mil utanför Junosuando.

Hon har även kämpat för att bevara ängarna runtomkring byn. Under en cykeltur för 30 år sedan upptäckte hon att man skyfflat bort matjord från ängarna och att contortatall planterats in.

- Jag cyklade hem till Junosuando, gick till biblioteket och sökte reda på adressen till Naturvårdsverket. Jag skrev till dem att jag var chockad, säger Gunda Hjärtström.

Hon ringde även Pajalas kommunchef som ska ha sagt att "nu får det vara färdigt", berättar Gunda Hjärtström.

Nu är hela byn fornminnesmärkt, ängarna finns kvar och de slås en gång varje höst.

- När jag gör något stort gör jag det en gång, ensam, säger Gunda Hjärtström och skrattar.

Byn grundades runt 1637 av Erik Eriksson, och tillhör Pajala kommun. Under en jakttur år 1640 upptäckte Lars Pesu och Jöns Mukka järnmalmen i Masugnsbyn, varpå de fick livstids skattefrihet.

(Källa: wikipedia.org)

Under hela jubileumsveckan hålls olika aktiviteter i byn.

Bland annat hålls hemvändargala på fredag, totalcruising med traktorer, amerikanare, motorcyklar

och "allt som rullar", enligt Thomas Olofsson.

På lördagen uppträder fyra grupper under rock- och bluesfesten.

Huvudsyftet med jubiléet är byns utveckling.

"Det är inte bara att vi har fest, utan utvecklingen i byn är oerhört viktig, säger Thomas Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om