AndreTärnagrabben som blir 55

Stig Strand har fortfarande kontakt med den alpina skidsporten som expertkommentator i SVT.

Stig Strand har fortfarande kontakt med den alpina skidsporten som expertkommentator i SVT.

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Luleå2011-08-24 06:00

Det är som taget ur Rekordmagsinet. Historien om de två grannpojkarna som passande nog bodde på Slalomvägen i Tärnaby. Som i hemstickade luvor blev världsstjärnor i slalomåkningens svåra konst, där vinna eller försvinna är en balansakt på slak lina.

Man kan säga att de två Tärnagrabbarna var de verkliga portöppnarna för att utförsåkningen blev en folksport i landet. Och bevisade att längdåkarlandet kunde sätta mellaneuropéerna på plats även på den alpina sidan. De göt in ett självförtroende hos en hel generation utförsåkare i landet "vill man riktigt mycket så går det".

Ingemar Stenmark heter en av pojkarna. Han är en ikon och fyllde 55 år i mars.

Fyller 55 år
Pojken i huset bredvid och dagens jubilar heter Stig Strand och fyller 55 år imorgon. Även han blev framgångsrik och världsstjärna.

Det sades att en av dem var ordknapp och den andra pratade på obehindrat. Allt är som bekant relativt. Stig framställdes som mångordig men det var nog bara i relation till Ingemar och då är alla pratglada.

Hade du blivit utförsåkare om du växt upp i Umeå?

- Absolut inte! Det hör helt ihop med att jag föddes där jag föddes. Det var den enda sport som gick att utöva på den nivån.

Andra startgruppen
1961 flyttade Ingemars familj in i grannhuset. Hela 60-talet fanns grabbarna i backen för att förbereda sig för vad som skulle komma. Under ungdomsåren var de i stort sett lika bra och ingen kunde säga vem som skulle bli bäst. I 18-årsålder höjde sig Ingemar ett snäpp och blev den stora stjärnan.

Groko alpina
Stig fortsatte att harva på i världscupen ibland i andra startgrupp, blev han bland de tio främsta var det en framgång. Vid 24 års ålder stod hans karriär i ett vägskäl. Han hade skaffat sig familj och slalomåkande var en belastning för ekonomin. Då trädde en räddande ängel fram i form av Seard Åberg från Luleå.

- Jag var i färd att lägga av med idrottandet då Seard tog kontakt med mig och hade vissa förslag på hur min försörjning kunde ordnas. Det utmynnade i att klubben Groko Alpina bildades, det är jag mycket tacksam för, säger Stig.

Vann i Madonna
Säsongen 1982-83, vid 26 års ålder, verkar vår slalomåkare ha fått en så kallad "Lidnersk knäpp". Han hade visserligen året innan gjort några bra tävlingar som gett en fingervisning om vad som var på gång.

Det började med en andra plats i Courmayeur, hans första pallplacering i världscupen. En vecka senare vann han i Madonna di Campiglio, medan Ingemar kom tvåa. Han avslutade säsongen med att vinna i Japanska Furano.

I slalomcupen den säsongen stod två Tärnabor överst på prispallen med 110 poäng vardera. Ingemar tilldelades segern för sina tre segrar mot Stigs två. Det året fick Stig Victoriastipendiet som delas ut "till den idrottare som utfört en extra meriterande bedrift under året."

"Dögammal"
Varför denna metamorfos?

- Jaa, jag vet inte, det är sådant som händer. Efter år av träning föll alla bitar på plats, tekniken stämde, det var bara att ösa på.

Du lade av två säsonger senare?

- Jag vart less! Jag ansåg mig vara dögammal. Med lite perspektiv har jag insett att jag hade kunnat hålla på några år till. Lite känningar i rygg och knän finns av karriären, annars mår jag bra. Jag såg mig i spegeln härom dagen, några kilo extra finns runt magen, men faran är inte överhängande om man utrycker det så.

Säsongen 1986-87 var han bisittare till Sven "Plex" Pettersson, ett samarbete som sträckte sig över fem år.

Numer hålls han i turistbranschen, han leder fiskeresor där jätterödingar infångas, helikopterskidåkning för hugade samt skoter och lagaktiviteter i Hemavanfjällen. Han reser också runt och föreläser en del. Som expertkommentator på SVT blir han kvar åtminstone ett år till.

Farfar från Piteå
Vi slutar där det börjar. I förra seklets början utvandrade en pitebo till Tärnaby - jubilarens farfar. Han fick jobb på Norgevägen eller "Kronvägen" som den ibland kallas, den fick bara kosta en krona metern att bygga. I Tärnaby träffade han en sameflicka som han knöt hymnens band med. Giftermålet ledde så småningom till att Stig föddes.

Nu har Stigs dotter utvandrat till Piteå. Orsaken är att hon fattat tycke för en pitebo. Cirkeln är sluten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om