Anders Ehnmarks hjärta klappar för Norrbotten

Anders Ehnmark trivs bäst i skogen.

Anders Ehnmark trivs bäst i skogen.

Foto: Annika Hagström

Luleå2011-06-01 06:00

Författaren och journalisten Anders Ehnmark fyller 80 år i morgon.

Han har skrivit sig genom livet och lär så fortsätta. Han gillar också att klyva och trava ved, möjligen är det då de filosofiska tankarna gror.

Dagens första ljus såg han i Linköping där fadern praktiserade som läkare. En läkarfamilj på den tiden flyttade ofta så lille Anders fick en grundlig inblick i mellansvenska förhållanden. Uppsala, Göteborg, Eskilstuna och Mora blev uppväxtorter för en vaken pojke. Studierna avslutades med en fil. Kand. på Uppsala universitet 1960.

Italien
Stora delar av 60-talet tillbringade han i Italien med att skapa sig en bild av strejkerna och de sociala rörelserna i landet. Det blev två böcker som utkom 1969 och 1979.

På 70-talet inleddes ett samarbete med P-O Enquist som utmynnade i tre framgångsrika verk på teaterscenen. Chez Nous (1976), Mannen på trottoaren (1979) och Doktor Mabuses nya testamente (1982).

Hans position som politisk tänkare av rang manifesterades med hans essä om den florentinske författaren och filosofen Machiavelli, "Maktens hemligheter" (1986), den personliga diskussionen om makten och utopierna rönte stor internationell uppmärksamhet.

Med boken "Resa i skuggan" (1995) försöker Ehnmark balansera upp den ensidiga bilden av dagens Afrika som ges i media. I boken "En stad i ljus" tar han sig an den italienska filosofen och socialisten Antonio Gramsci.


Det är hustrun Annika Hagström, en rätt känd journalist, som svarar i telefonen.

- Han ligger på Saltsjöbadens sjukhus. För några dagar sen blev det ilfart med ambulans, det var ett bråck på aortan som spökade. Men han mår bättre nu, du kan få numret. Det är ett mirakel att han klarat det. Så här dags i livet. Han är lite trött så han tar en tupplur då och då men du får säkert tag på honom. Lycka till!

Gruvstrejken
När jag lika har dig på tråden kanske jag ska passa på och fråga - det ryktas om att ni blev ett par under gruvstrejken?

Annika är lättpratad och hade nog stort A i muntlig framställning i skolan.

- Ja, det stämmer. Vi var bägge reportrar på Expressen. Vi sändes upp till Kiruna för att bevaka gruvstrejken. Anders betraktades som något av en expert på vilda strejker efter sin tid i Italien. Vi hade var sitt enkelrum på Ferrum, i sju veckor stannade vi. Det fanns en helt annan ekonomi på tidningarna då. Det utvecklades så att vi använde bara ett rum men tidningen fick betala för två.

Man kan ana att rummet på Hotell Ferrum ångade av kärlek och revolution i den kalla decembernatten.

Till Flamman
Ni kom tillbaks till Norrbotten?

- Det var några år senare, vi hade just sagt upp oss från Expressen. Då ringde "Kolarn" Henriksson från Flamman och sa att de installerat en ny tryckpress med offsetteknik och de behövde någon som kunde den. Jag hade varit chef på Söndags-Expressen och var rätt insatt i det nya. Jag ringde genast till redaktören och sa: Ta mig och på köpet får ni Anders Ehnmark, vi behöver bara en lön. Alla våra pinaler packades in i en Volvo Duett och kosan ställdes mot norr.

- Vi hyrde en enrummare på Punktvägen 3 i Gammelstad. I åtta månader fungerade vi som några slags konsulter i offsetteknik. Sedan blev det SVT för mig och Anders började på "Folket i bild".

Skänkte pengar
Paret hann också med att göra reportageboken "Tusen fasta viljor" som handlar om de många människor som skänkte pengar för att hålla igång Norrskensflamman.

Jubilaren är lågmäld i framtoningen och man får intrycket att han tänkt innan han talar och rösten är stadig.

- Det här händer oss alla någon gång i livet. Det är helt naturligt.

Socialist
Vad minns du av gruvstrejken?

- Det var en fantastisk upplevelse i olika sporthallar. När vanliga människor som aldrig yttrat sig offentligt öppnade hjärtat och satte ord på känslorna som ofta utmynnade i en filosofisk diskussion. Det var en sådan frigjord stämning. Jag är präglad av Italien och gruvstrejken.

Är du socialist?

- Ja, det är jag. Socialism är medborgarmakt. Och måste vara en ständigt pågående diskussion, den får aldrig tystna. Kommunist är det meningslöst att kalla sig det leder bara in på sidospår.

Han utvecklar resonemanget men dagens artikel är nog inte rätt forum för dylikt.

Älskar Norrbotten
Är Juholt lösningen?

- Han verkar vara en hygglig karl. Men han måste blåsa liv i arbetarrörelsens traditioner som har insomnat. Då finns det hopp.

Någonting om Norrbotten?

- Det är min älsklingslandsända. Enkla och klara linjer i landskap och tänkande. Det tilltalar mig i högsta grad. Norrbotten påminner mycket om det röda Emilien i Italien som jag skrivit en bok om.

Så du menar att vi är som italienare?

- Javisst, sysslar med väsentligheter och inte med en massa tjafs.

Bästa presenten på högtidsdagen är nog att det röda hjärtat bultar vidare. Och att det blir födelsedagsfest i trädgården i deras röda stuga i Taxinge utanför Nykvarn, mitt i skogen med familj och nära vänner.

Tanti Auguri, herr Ehnmark!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om