LULEÅ Det är mycket som hinner hända under 400 år. Inför Luleå stads jubileum uppmärksammar vi fyra platser som genom decennier bytt både skepnad och form.
1914 öppnades affären i de magnifika trähuset med vackra burspråk i korsningen Smedjegatan - Storgatan. Begynnelsebokstaven i H Lalanders manufakturaffär stod för Hanna. Tillsammans med maken Per Lalander byggde hon upp en blomstrande rörelse.
Företaget grundades i Malmberget 1907. Två år senare kom etableringen i Luleå. Första affären låg i Ebeneserkyrkan, men bedömdes snart vara för liten. Bygget på andra sidan Storgatan sattes igång. På markplanet fanns butik och skrädderi, på våningen ovanför låg familjehemmet.
– Jag minns huset mycket väl, berättar barnbarnet Margareta Lalander, 81. Det var ett vackert hem. Jag minns hur jag en gång som barn gick till Konsum för att köpa julklappar till mina kusiner. Det blev inte populärt.
Trots filialer i Porjus, Kalix och Malmberget gick företaget i konkurs 1923. Huset såldes till Konsumföreningen. Rörelsen Lalanders återuppstod bland annat i Centrumhuset på Storgatan och var in på 1960-talet ett begrepp i Luleå.
På 1950-talet ändrade den kooperativa rörelsen sin strategi. Efter amerikansk modell byggdes varuhus som erbjöd livsmedel och specialvaror under samma tak. Först var Forum i Uppsala 1953.
Varuhusen placerades centralt i stadskärnan och kallades Domus som betyder hem på latin. Gamla hus revs för att ge plats åt stora varuhus som inte anpassades för att smälta in i stadsbilden. Med platta tak, raka linjer och fasad i tegel, marmor eller plåt var Domus, oavsett ort, lätt att identifiera.
I Luleå föll valet på kvarteret Abborren. Invigningen skedde 1962.
Som mest fanns det över 200 kooperativa varuhus. Det första försvann 1980. Åtta år senare övergavs konceptet. Den sista skylten plockades ned 2012.
Den 29 augusti 2002 invigdes Smedjan. Den fick sitt namn efter en tävling, där vinnaren inspirerades av förbipasserande Smedjegatan. Arkitekten Mats Tormod förändrade fasad och lade till en tredje våning.
I dag ägs fastigheten av Diös.
– Vi ser inga omvälvande förändringar i framtiden. Smedjan har ett strategiskt läge. Visst står handeln inför tuffa utmaningar, men vi ser möjligheter att konvertera affärsyta till annat innehåll som urban service och nya mötesplatser. Vi har sneglat på att skapa en högre exploatering på tomten. Platsen tål högre byggnader. Kanske undersöker vi möjligheten att bygga bostäder ovanför Smedjan i framtiden, säger affärschef Johan Lång.