Allkonstnären fyller 75 år

Lundstens på Lundstensgården förra sommaren. Kulturprofilen Ralph Lundsten framför sitt barndomshem tillsammans med hustrun Diana och dottern Lina Linnéa. Rosa är som bekant favoritfärgen.

Lundstens på Lundstensgården förra sommaren. Kulturprofilen Ralph Lundsten framför sitt barndomshem tillsammans med hustrun Diana och dottern Lina Linnéa. Rosa är som bekant favoritfärgen.

Foto: Göran Ström

Luleå2011-10-05 06:00

- Jag brukar skämta och säga att jag kommer att bli ett fossil, säger Ralph Lundsten. Det har varit två utställningar om mitt liv och mitt barndomshem är museum. Nu arbetar jag för att mitt hus med studion "Andromedia" i Nacka vid Skurusundet ska bli ett museum.

Den norrbottniska allkonstnären fyller 75 år torsdagen den 6 oktober.

Det är Musikmuseet som tillsammans med Ralph Lundsten undersöker hur det rosa huset, Frankenburg, vid vattnet ska kunna bevaras och hållas öppet i framtiden. Här har otaliga kompositioner, böcker och filmer blivit till.

Rubus Arcticus
Han har börjat på en ny komposition.

- Jag vet inte än vad det blir, men det är mycket möjligt att det blir en Natursymfoni.

Med ett skämtsamt skratt tillägger Ralph Lundsten att han annars sitter och väntar på att Norrbottens landsting ska ringa och säga att han har fått Rubus Arcticus kulturstipendium. En av få utmärkelser som den utflyttade norrbottningen inte tilldelats än.

Gungstol
En sensommardag för 25 år sedan mötte jag Ralph Lundsten hemma hos hans morbror Egon Johansson i Ersnäs. Ralph gungade i morbrordens gungstol, morbror Egon diskuterade blommor och fröer. Trädgården var ett blomsterparadis skapat av den äldre mannen.

Vi lyssnade till "Ut i vida världen" ett stycke skapat av den yngre mannen. Den komposition som spelats allra mest. Sedan många år är den signatur för Sveriges radios sändningar till övriga världen.

Den är dessutom en del av den musik som är grunden till dansföreställningen "Trolltagen". En föreställning som dansades i Storforsen varje sommar.

Pionjär
Ralph Lundsten är kompositör av elektronisk- och synthesizermusik Han var en pionjär när han började skapa sin musik i en tekniskt och visionärt avancerad bild- och elektronmusikstudio 1959. Inte någon hade gjort samma sak än.

Ralph Lundstens musik är personlig och man kan säga att den är helt egen, har en egen genre. Den är välkänd över hela världen.

Kompositören har skapat 620 opus, utgivet på 116 skivor (!), musik till 100 baletter, verk för Operan, Dramaten, Rikskonserter, Riksteatern, radio och tv med mera.

Många priser
Han har fått otaliga priser för film, konst och musik, till exempel Svenska Filminstitutets kvalitetspremium 1964-1967, Biennalpris i Paris 1967, kompositionspris av Gaudeamus i Holland, Schwingungen Sonderpreis (elektronmusikens "Oscarspris") i Tyskland med mera. FN-symfonin och Ralph Lundstens hyllningstext till FN, framfördes och lästes upp vid 50-årsjubileet i San Francisco 1995 och det resulterade i att Ralph blev utsedd till och invald i London Diplomatic Academy som "Composer & Cultural Ambassador" (för Luleå var han redan kulturambassadör).

Regeringen tilldelade tonsättaren och konstnären Ralph Lundsten guldmedaljen Illis quorum meruere labores, 2008.

Tidningsbud
Hemma i Ernäs var han tidningsutbärare för att få lite egna pengar. Han berättar med inlevelse om de tidiga kalla vintermorgnarna när han bar ut NSD till gårdarna. Ett sätt att tjäna ihop fickpengar. På gården bodde han till 16 års ålder. I dag är den en restaurang och ett kafé och heter Ralph Lundsten-gården. Nu väntar han på att det rosa huset i Nacka också ska bevaras inför framtiden.

Till Ralph Lundstens mest kända och uppskattade verk hör en serie med titeln Nordisk Natursymfoni.

1. Nordisk Natursymfoni nr 1 "Strömkarlen" (opus 75, 1972)

2. Nordisk Natursymfoni nr 2 "Johannes och huldran" (opus 99, 1975)

3. Nordisk Natursymfoni nr 3 "En Midvintersaga" (opus 211, 1981)

4. Nordisk Natursymfoni nr 4 "En Sommarsaga" (opus 257, 1983)

5. Nordisk Natursymfoni nr 5 "Trolltagen" (opus 300, 1984)

6. Nordisk Natursymfoni nr 6 "Drömmarnas Landskap" (opus 500, 1992)

7. Nordisk Natursymfoni nr 7 "Årstiderna" (opus 538, 1996)

8. Nordisk Natursymfoni nr 8 "På drömda stigar" (opus 613, 2004)

9. Nordisk Natursymfoni nr 9 "I försommartid" (opus 621, 2006)

10. Nordisk Natursymfoni nr 10 "Symphonia Linnæi" (opus 625, 2007)

11. Nordisk Natursymfoni nr 11 "I sagans värld" (opus 650, 2009)

Han har även komponerat musik till många filmer däribland Flygnivå 450, Elvis! Elvis!, Gå på vattnet om du kan, Breaking Point, Beppes godnattstund, Love Is War och Som hon bäddar får han ligga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om