Äldsta kören 90-årsjubilerar

...Anna-Maria Östlund, kantor och körledare för 90-årsjubilerande Överkalix Kyrkokör som bjuder in till jubileumskonsert i kväll.

Anna-Maria Östlund, kantor och körledare för 90-årsjubilerande Överkalix Kyrkokör.

Anna-Maria Östlund, kantor och körledare för 90-årsjubilerande Överkalix Kyrkokör.

Foto: MARIA ENGSTRÖM-A

Luleå2012-10-13 06:00

Grattis, hur känns det att fira 90 år?

-  Jodå (skratt), det är spännande. Det är ju inte så ofta man gör det.

Är ni äldsta kören i länet?

- Jag vet faktiskt inte. Säkert finns det en del andra gamla kyrkokörer ute i landet. Däremot kan vi nog skryta med att vara lite extra livaktiga för att hålla till på en så liten ort. Medan många stora församlingar bara har renodlade damkörer har vi en fyrstämmig kör med 25 medlemmar, varav en tenor. Det beror nog på att vi har så trevligt tillsammans - vilket inte minst märktes i februari när det var minus 37 grader kallt ute och 17 av medlemmarna ändå dök upp till den dagens föreställning.

Hur gick det till när kören bildades?

- Det var 1922, när komministern Arvid Nordin vikarierade på orten. Då hette kören Överkalix Sångkör. Senare blev det Överkalix Hembygdskör och från och med 1971 Överkalix Kyrkokör.

Ett och annat måste ha hunnit utspela sig under åren...

- Ja, en liten kulig grej var 1944 när kören skulle vara med på en sångarfest i Östersund. Då infördes ett bötessystem som innebar att den som utan giltig anledning uteblev från övningarna fick böta 25 öre/gången. Fast det är inget vi praktiserar idag.

Är det bara kyrkomusik som gäller eller blir det även lite rock´n roll ibland?

- Det händer. 2010 gjorde vi till exempel en Elvis-konsert. Annars blandar vi gärna gamla beprövade sånger med nyare musik.

Vad kan helgens publik vänta sig?

- Då sjunger vi Förklädd Gud och andra klassiska pärlor från 1400-talet och framåt. Dessutom kommer tidigare körledare att medverka, liksom två solister och kören Arctic Voices.

Blir det ett 100-årsjubilem också?

- Det tror jag absolut. Fast då har jag gått i pension, så då ska jag bara njuta av någon annans arbete, säger Anna-Maria Östlund och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om